Røde Kors klar med ny indsats for sårbare gravide og førstegangsfødende

Frivillige skal hjælpe sårbare gravide og førstegangsfødende med at få en god start efter fødslen.

Som nybagte forældre kan den første tid med en lille ny baby føles svær og overvældende for mange. (Foto: (Foto: Colourbox.com))

Det kan både være svært og overvældende at blive forældre.

I den seneste tid har der været stor debat om pressede fødeafdelinger, påbud fra arbejdstilsynet og historier om kvinder, der har haft dårlige oplevelser med at føde.

Nu melder Røde Kors sig med en indsats, der skal hjælpe de fødende.

Tilbuddet hedder 'God start på livet', hvor frivillige såkaldte forældrestøtter skal besøge og hjælpe sårbare gravide og nybagte forældre i hjemmet i den første tid efter fødslen.

Og det er et nødvendigt tilbud, mener leder af Røde Kors' familiearbejde, Ziga Friberg.

- Vi ser, at der er et udækket behov, fordi der lige nu ikke er nogen, der tilbyder en frivillig støtte, som kan komme ind på familiernes hjemmebane og hjælpe i det tempo og mødes i det tempo, som familierne har brug for.

Frivillig støtte i hjemmet

De frivillige forældrestøtter kommer ugentligt i et par timer i familiens hjem i en periode på seks måneder. Her støtter de med samtale og får i samarbejde skabt ro og overskud i hverdagen.

- De relationer, som man måske ikke har i sit eget liv, når man bliver forældre, kan de frivillige være med til at skabe. Det kan være praktisk støtte i, hvordan man får skabt en struktur med et lille barn, når man samtidig skal klare hverdagens praktiske opgaver derhjemme, forklarer Ziga Friberg.

De frivillige er ikke en ny form for sundhedsplejerske eller fagperson, og det er ikke et krav, at de har en sundhedsfaglig baggrund. Indsatsen skal istedet ses som et ekstra tilbud, hvor der er fokus på støtte og hjælp til dagligdagsudfordringer.

Det kan være alt fra hjælp til planlægning af indkøb, madlavning og rengøring til viden og inspiration om børneopdragelse og rollen som forældre.

Den praktiske hjælp til at få en helt ny hverdag til at hænge sammen er især noget, Ene Bissenbakker havde ønsket, var der, da hun for tre år siden fødte sin datter på Hvidovre Hospital efter et svært fødselsforløb.

Ene Bissenbakker fødte for tre år siden sin datter på Hvidovre Hospital efter et svært fødselsforløb.

- Min kæreste og jeg takkede ja til alt, der overhovedet var, og vi brugte enormt lang tid på at opsøge alt den hjælp, vi overhovedet kunne finde. Så hvis vi havde hørt om det her, så havde vi gjort brug af det, siger hun.

Ene Bissenbakker var selv igennem et traumatisk fødselsforløb med mange forskellige behandlere og sundhedspersoner både op til og efter fødslen, hvor hun ikke en eneste gang havde den samme jordemor to gange i træk. Derfor ville en frivillig hjælp have været tiltrængt til at skabe ro hjemme hos familien efter fødslen.

Hun håber dog, at indsatsen bliver tilbudt til alle og ikke kun sårbare gravide og familier.

- Selv for dem det ikke er hårdt for at være gravid, synes jeg, det skal være et tilbud. Fordi man er ikke sikker på, hvornår det er hårdt. Og måske er man ikke sikker på, før der er gået mange måneder, at det faktisk var traumatisk, siger Ene Bissenbakker.

I Region Hovedstadens Sundhedsudvalg hilser de den nye indsats velkommen.

Ifølge formand fra Konservative Christoffer Buster Reinhardt er det vigtigt, at der er plads til tilbud fra både frivillige og det offentlige for at sikre støtte til familierne.

- Hver gang civilsamfundet kommer med noget, så behøver det offentlige jo ikke at toppe det. Med et godt samarbejde og respekt for hinanden hjælper vi de sårbare og udsatte allermest, siger han og påpeger, at det ikke handler om, hvem der kommer med tilbudene.

I første omgang tilbydes indsatsen til gravide og nybagte forældre i Herlev, Rødovre og Gribskov kommuner. Målet er, at det over de næste fem år bliver en landsdækkende indsats.

Røde Kors' tilbud er støttet af Egmont Fonden samt Børne- og Undervisningsministeriet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter