Rullende madboder hitter i hovedstaden

Antallet af mobile madboder er næsten fordoblet på bare et år.

Måske kommer morgenens kop kaffe fra en kaffeknallert og ikke fra maskinen eller cafeen. (arkivfoto). (© ColourBox)

Alt fra nudler, frisklavet is, taiwanesisk sandwich til friskpresset juice og afrikanske gryderetter blander sig mere og mere blandt pølsevogne i gadebilledet.

Antallet af mobile madboder er nemlig stærkt stigende.

- Vi oplever, at mobile madboder er et forretningsområde, der bare vokser, vokser og vokser, og det er mere og mere interesse for det, fortæller Jesper Sejerø, bylivschef hos teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Nemt at blive iværksætter

For tre år siden droppede kommunen den licens på 24.000 kroner om året, som de mobile madboder - eller foodtrucks, som de også kaldes - ellers har betalt, og det begynder for alvor at kunne ses nu, siger Jesper Sejerø:

- Dem, der søger om tilladelse, er folk, der ved lav risiko og lav investering kan komme i gang med noget, de brænder for. Det er meget billigere at etablere sådan en fødevarevirksomhed end at åbne en egentlig restaurant, siger han.

Og det voksende antal af madboder er også med til at skabe job og vækst.

- Der er mange, som har gået rundt med en iværksætter i maven, som har nemmere ved at realisere den drøm med en foodtruck, forklarer Niels Heine Kristensen, professor i fødevarepolitik og innovation ved Aalborg Universitet i København.

Rullende gadekøkkener i fremtiden

Derfor tror Niels Heine Kristensen også, at madvognene er noget, vi kommer til at se meget mere til i fremtiden. Han forventer, at de breder sig fra København og ud til hele landet:

- Jeg er ret sikker på, at vi kommer til at se mobile madboder ude i turistlandet hen over sommeren, siger han.

I andre lande, som fx USA, er de rullende madboder meget populære. Det skyldes blandt andet, at der ikke findes kantiner på arbejdspladserne på samme måde, som vi ser herhjemme.

Niels Heine Kristensen tror dog godt, vi kan forvente, at de mobile madboder med tiden vil erstatte frokostordninger rundt omkring:

- På gaderne uden for virksomheder vil vi komme til at se de her foodtrucks komme rundt i gadebilledet som et alternativ til kantiner og frokostrestauranter, mener han.