'Rystende' og 'ubegribeligt': Rige hovedstadskommuner får penge fra pulje til fattige kommuner

Frederiksberg og Gentofte får millioner fra udligningspulje. Venstre kræver svar fra ministeren.

Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er en af dem, der kritiserer udligningssystemet. Det skal ændres, og det kan kun gå for langsomt, siger han. Arkivfoto. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det går ud over fattige udkantskommuner, når hovedstadskommunerne Gentofte og Frederiksberg til næste år får del i en særlig pulje penge for de kommuner, som folk flytter væk fra.

Puljen var egentlig tiltænkt fattige kommuner med stor fraflytning, men efter at have ryddet op i deres CPR-registre kan Frederiksberg og Gentofte nu også fremvise faldende folketal, og derfor får de to kommuner del i tilskuddet.

Ifølge tal fra Social- og Indenrigsministeriet samt en beregning fra nichemediet NB Økonomi står Gentofte og Frederiksberg til at få henholdsvis 68 og 117 millioner kroner ud af kriteriet, mens en række udkantskommuner tilsvarende mister omkring 270 millioner på det.

Det vækker kritik fra flere kommuner.

Det har også fået Venstres social- og indenrigsordfører, Anni Matthiesen, til at stille uddybende spørgsmål til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om sagen.

- Det er rystende, at to ret velbjærgede kommuner kan få penge fra en udligningspulje, og jeg vil gerne vide, om ministeren havde mulighed for at underkende, at Gentofte og Frederiksberg skulle have del i de her penge, siger Anni Mathiesen.

'Det overgår min forstand'

En af de kommuner, der kommer til at betale for, at Frederiksberg og Gentofte får del i puljen, er Lolland.

Her taber man omkring 41 millioner kroner, fordi blandt andet de to storkøbenhavnske kommuner nu får del i puljen, og det frustrerer borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Det overgår min forstand. Vi bliver nødt til at få ændret udligningsloven, og det kan kun gå for langsomt, siger han.

Også Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), er forarget over, at hendes kommune står til at miste mindst 60 millioner kroner.

- Det er helt ubegribeligt. Puljen var tiltænkt strukturelt udfordrede kommuner i udkanten af Danmark, og man kan sige meget om Gentofte og Frederiksberg, men det er de i hvert fald ikke, siger hun.

'Udfordringen er den samme for alle'

Men den kritik køber Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), ikke.

- Reglerne er de samme for alle kommuner. Når man oplever et indtægtstab, som på Frederiksberg, hvor vi oplever, at børnefamilierne flytter ud, så betyder det, at det bliver dyrere at drive skolevæsen. Udfordringen er den samme for alle, siger han.

Heller ikke Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), giver meget for kritikken.

- Udligningssystemet bør og skal vurderes i sin helhed. Det er helt forfejlet at tage et enkelt kriterium ud og alene forholde sig til det. Vi kan i Gentofte pege på andre kriterier, der er unfair, og hvor pilen peger den anden vej, siger han.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skriver i et svar på et tidligere spørgsmål fra Anni Matthiesen (V), at det ikke er ”hensigtsmæssigt, at et udligningskriterium kan give anledning til så store udsving og får så stor betydning for enkelte kommuner, at det medvirker til mistillid mellem kommuner (…)”, men hun fastslår, at der ikke bliver ændret ved de tilskud, der uddeles for næste år.

I stedet lover hun, at regeringen laver en udligningsreform, hvor puljen for kommuner, der oplever befolkningstilbagegang, kun er et af de problemer, der skal ryddes op i.

I et skriftlig svar til DR Nyheder skriver social- og indenrigsministeren bl.a.:

- Det er åbenlyst, at der er noget galt, når et kriterie kan give så voldsomme og skæve udsving i udligningen afhængigt af, hvordan registreringerne finder sted i de enkelte kommuner.

Videre erklærer Astrid Krag sig 'enig med borgmester Holger Schou Rasmussen i, at det kun kan gå for langsomt med at få en udligningsreform'.

Ministeren skal mødes med Lolland og Bornholms borgmestre om emnet senere i denne måned.

Facebook
Twitter