Sådan er reglerne: Det må du ikke som ungarbejder

Sidste år oplevede Jobpatruljen, at der var regelbrud i 82 procent af de unges ansættelsesforhold.

Regler for unge om tunge løft og sene arbejdstimer bliver ofte overtrådt (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Forestil dig en dag på arbejdet helt alene og uden pause.

Sådan er virkeligheden for flere af de unge under 18, som får brudt deres rettigheder på arbejdspladsen. Det fortæller koordinator i Jobpatruljen Jonathan Tümmler

Selvom Jobpatruljen næsten møder alle slags overtrædelser, så er der særligt en ting, som Jonathan Tümmler ofte møder, når han er på tur for at tjekke de unges forhold.

- En af de ting, vi oplever oftest, er, at de unge løfter alt for tunge ting. Faktisk må man kun løfte under 12 kilo, når man er under 18 år. Det svarer til en ølkasse med tomme flasker, siger Jonathan Tümmler.

Her er et udpluk af de ting, som reglerne foreskriver, at unge ikke må:

DET MÅ UNGARBEJDERE IKKE

  • Hvis du er omfattet af undervisningspligten (fra 1. til og med 9. klasse), må du ikke arbejde mere end to timer om dagen på hverdage i skoleperioder.
  • Unge, som er omfattet af undervisningspligten, må ikke arbejde uden for tidsrummet 06:00-20:00.
  • Ingen unge under 18 må løfte mere end 12 kg. ad gangen, når de er på arbejde.
  • Unge under 18 må aldrig tømme eller rengøre en virksomheds pappresser.
  • Unge under 18 må ikke stå alene, når de er på arbejde i tidsrummet 18:00-06:00 på hverdage og 14:00-06:00 i weekender og på helligdage

Tit ved de unge ikke, at deres rettigheder bliver brudt. Derfor er Jobpatruljen i de kommende uger taget ud for at informere cheferne og de unge om deres rettigheder.

- I de senere år bliver cheferne ofte udskiftet, og mange af dem er unge og nye. Derfor kan det være rigtig kompliceret at sætte sig ind i, hvilke rettigheder ens medarbejdere har. Derfor er det sjældent, at det er med vilje, at de overtræder dem, siger Jonathan Tümmler.

Her er et udpluk af ting, unge under 18 år godt må eller har rettigheder til:

DET MÅ UNGARBEJDERE GODT

  • Når du er fyldt 15 år, må du per 1. juli i år gerne arbejde i lokaler, hvor der udskænkes alkohol – dog altid under opsyn af en person over 18 år. Tidligere var det forbudt for unge under 18.
  • Unge under 18 må gerne fylde og starte en virksomheds pappresser.
  • Unge under 18 har ligesom alle andre ret til løn under sygdom, hvis de er omfattet af funktionærloven, der blandt andet kræver 74 timers arbejde over otte uger. I 2016 viste Jobpatruljens rapport, at 51,1% af de unge, der havde ret til løn under sygdom, ikke fik det.
  • Unge under 18 år må gerne have overarbejde.
  • Unge under 18 år må gerne skubbe op til 250 kg., hvis underlaget ikke skråner.

Alle rettighederne for unge under 18 år i job kan findes på http://jobpatruljen.dk.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.