Sådan laver du bål i regnvejr

Hvordan får man fut i et sankthansbål på en våd dansk sommerdag? Få gode tips af en spejder.

Sådan skal det gerne se ud, når det i aften er sankthansaften. (Foto: Lars E. Rohde © DR Nordjylland)

Der skal synges Midsommervisen, og der skal tændes tusindvis af bål landet over i aften. Det er nemlig sankthansaften.

Selvom DMI varsler, at bygerne skulle dø ud de fleste steder i landet i aften, så kan det være vanskeligt at få ild i et vådt bål efter en foreløbig våd sommer med ustadigt vejr.

Derfor kan det være nyttigt med nogle tips fra Lauge Eilsøe-Madsen, der har været spejder i 14 år. Han anbefaler, at man finder noget tørt brænde frem og bygger et bål op omkring det.

- For er brændet gennemvådt, så er det lige meget, hvor meget sprit man hælder på det. Det kommer ikke til at virke, siger han og fortsætter:

- Så det handler om at bygge bålet stille og roligt op. Starte med de små ting som papir og tørre kviste og bare lægge større og større brænde på efterhånden.

Det er en test

Det gælder også, hvis bålet har ligget flere dage i regnvejr og brændet har trukket vand.

Så må man alligevel forsøge at skabe en tør base for bålet. Og så kan man godt forsøge sig med at kaste det våde brænde på undervejs.

- Hvis man er ihærdig nok, så kan alt lade sig gøre, siger Lauge Eilsøe-Madsen, som anbefaler, at man lader noget af det våde brænde tørre i nærheden af det bål, man får bygget op.

- Det er en test. Der findes ikke noget, der ryger mere end vådt brænde, tilføjer han.

Endelig kan man hjælpe det hele lidt på vej med nogle spritbriketter i bunden. Han advarer dog mod at hælde sprit direkte på bålet.

- Det er noget af det dummeste, man kan gøre. For ilden kravler op i spritten og så står man med en brændende arm, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter