Særligt sårbare får halv milliard til restaurant- og kulturtilbud

Politisk flertal vil bekæmpe ensomhed med gode oplevelser.

Millionerne vækker glæde hos de mange nedlukkede caféer og restauranter, der kan se frem til flere besøg, så snart de må åbne. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Mistrivsel og isolation.

Det har i store perioder været hverdagen for mange særligt sårbare under coronakrisen.

Men det skal der ændres på - med koncerter, teaterture og restaurantbesøg for især socialt udsatte, ældre og andre i den særligt sårbare gruppe.

Et politisk flertal i Folketinget er blevet enige om fordelingen af en halv milliard kroner til oplevelser, der kan være med til at bekæmpe ensomhed og samtidig hjælpe nødlidende hoteller, restauranter og museer.

- Ældre, børnefamilier og udsatte har haft det rigtig svært under coronakrisen. De skal ud og have nogle gode oplevelser, eksempelvis med mad fra den lokale kro, teaterforestillinger eller i en forlystelsespark, siger social- og ældreminister Astrid Krag.

Organisation: 'Falder på et tørt sted'

Pengene er blevet afsat på finansloven og bliver fordelt mellem organisationer, kommuner og regioner, der så har ansvaret for at sætte aktiviterene i gang.

En af de organisationer, der modtager penge er Kirkens Korshær.

De modtager 10 millioner kroner. Penge der falder på et tørt sted.

- Noget af det, vi laver socialt arbejde for, det tjener vi i vores genbrugsbutikker, men de har været lukket, ligesom mange andre butikker, siger hjælpeorganisationens regionschef i Storkøbenhavn, Winnie Berntson.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) ses her under en spørgetime i folketingssalen i februar. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Så vi mangler ressourcerne til det, vi skal lave med vores brugere, nu når vi snart kan åbne op igen, siger hun.

En af de brancher, som kan se frem til at få del i pengene er restauranter og caféer.

Det vækker glæde hos brancheorganisationen Horesta og chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Anette Hyldebrandt.

Men hun er alligevel bekymret for, om de nu også får den ønskede effekt.

- Bliver det for besværligt for dagtilbud eller plejehjem at finde ind, søge og få pengene? Vi afventer og ser, hvilken model der kommer til at ligge til grund for det, siger hun.

Ifølge Astrid Krag er der dog klar adresse på midlerne, og hun frygter ikke, at de strander.

- De her midler skal gå til at betale for oplevelser. Så det er en helt klar adresse på de midler, og derfor bliver også fordelt til de konkrete plejehjem og botilbud. Og vi kommer også til at følge op på, hvordan pengene er blevet brugt, siger hun.

Ifølge ministeriet får kommunerne pengene i efteråret, men kan bruge dem allerede nu.