Særlov kan forlænge ventetiden til en vuggestueplads

Den nye særlov for ukrainske flygtninge betyder, at kommunerne undgår økonomisk straf, hvis de ikke lever op til pasningsgarantien.

I Solrød og Lyngby-Taarbæk kommuner kan det blive nødvendigt at droppe pasningsgarantien for at løse den manglende plads om madpakkebordene i daginstitutionerne. (Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Legepladserne er fyldte, og højstolene er besatte i mange af daginstitutionerne i landets større byer.

Pædagogerne har hænderne fulde, og det kan derfor blive en ekstra udfordring, når de ukrainske flygtninge med den nye særlov skal have passet deres børn i landets daginstitutioner.

For at komme de pressede kommuner i møde giver den særlov, Folketinget vedtog i går om ukrainske flygtninge, kommunerne mulighed for at afvige fra pasningsgarantien i op til to måneder. Normalt bliver kommunerne straffet økonomisk, hvis de ikke kan leve op til pasningsgarantien. Med særloven forsvinder den økonomiske straf. Og flere kommuner har i forvejen så stort pres på daginstitutionspladserne, at de overvejer at bruge den nye mulighed.

Men det kan stille forældre i en svær situation, mener Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA.

- Mange arbejdspladser i det offentlige er i forvejen pressede, og det er ikke mange chefer, der ville blive glade, hvis barslen forlænges i to måneder.

Få børn kan vælte læsset

En af de kommuner, der kan få brug for at droppe pasningsgarantien, er Solrød Kommune i det sydøstlige Sjælland. Her er der i forvejen et massivt pres på kommunens dagtilbud.

- Det er meget få børn, der afgør, om der er plads eller ej. Så i alleryderste konsekvens kan vi blive nødt til at bruge de her nye værktøjer, siger Regine Houmøller, formand for familie- og uddannelsesudvalget i Solrød kommune (LA).

I efteråret foreslog Liberal Alliance i Solrød en pavillonløsning til at huse et stigende antal børn i kommunen. På det tidspunkt var der ikke opbakning til forslaget, men Regine Houmøller håber, det har ændret sig.

- Vi står i en ny situation. Vi har flere børn, end vi regnede med. Og så har vi også den udfordring, at vi skal finde plads til flygtninge, siger Regine Houmøller.

Men indtil der er nye løsninger på plads i Solrød Kommunes dagtilbud, kan det være nødvendigt at droppe pasningsgarantien.

Også i Lyngby-Taarbæk kommune kan det blive aktuelt. De har i forvejen svært ved at finde plads til alle kommunens børn. Det siger Sigurd Agersnap, som er formand for dagtilbudsudvalget (SF).

- Vi har brug for lidt tid til at få løsningerne på plads, og derfor bliver det nok nødvendigt at suspendere pasningsgarantien, siger han.

Knagerne til flyverdragter er fyldte i danske daginstitutioner (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

FOLA forudser, at mange kommuner vil benytte sig af muligheden for at droppe pasningsgarantien, fordi der er så stort pres på daginstitutionerne.

Signe Nielsen, formand for FOLA, efterlyser derfor løsninger for de forældre, som kan havne i klemme mellem deres børn og arbejdsplads, hvis de ikke kan få en institutionsplads.

- Altså vi har jo ikke nogen ret, når først barselsorloven er udløbet, siger Signe Nielsen og henviser til, at der i særloven ikke er lagt op til, at forældre kan få forlænget barsel, hvis deres barn ikke kan blive passet.