Sagsbehandlere protesterer: Katastrofalt arbejdsmiljø rammer handicappede borgere

Problemer med arbejdsmiljøet i handicapforvaltningen i København er nået for vidt, lyder det fra flere ansatte.

Michell Lind har været sagsbehandler i handicapforvaltningen i København i fem år. De seneste måneder har hun været sygemeldt med stress, hvilket i sidste uge førte til en fyring. (Foto: © Dr, dr)

Uerfarne medarbejdere, stor udskiftning blandt sagsbehandlerne og mange sygemeldinger.

Den slags problemer belaster arbejdsmiljøet i Københavns Kommune handicapforvaltning i en sådan grad, at det går ud over borgerne. Sådan lyder advarslen fra en række medarbejdere, der har meldt Borgercenter Handicap til Arbejdstilsynet og skrevet til kommunens whistleblowerordning.

En af medarbejderne er Michell Lind, der efter fem år i Borgercenter Handicap for få dage siden blev fyret, fordi hun er sygemeldt med stress.

- Nogle borgere har været igennem fire og fem sagsbehandlere på et år. Så skal borgerne igen og igen fortælle hele deres historie, og nogle borgere er dybt frustrerede, hvilket man jo godt kan forstå.

I en intern mail fra ledelsen til medarbejderne i Borgercenter Handicap fremgår det, at kun 10 af 23 sagsbehandlere i ungeområdet har mere end et års erfaring. Det betyder, at sagerne trækker ud, og at der bliver begået mange fejl, siger Michell Lind.

- Det siger jo sig selv, at når det er en ny medarbejder, der ikke engang ved, hvordan man skriver en afgørelse, så bliver den bygget forkert op. Der bliver lavet fejl i grundlæggende ting, som hvornår der er notatpligt, og hvornår man skal vende tilbage.

Flere medarbejdere i Borgercenter Handicap bakker op om billedet af, at der bliver begået fejl i sagsbehandlingen, fordi sagsbehandlerne mangler viden om de sager, de sidder med.

Det bliver bakket op af en undersøgelse, som Borgercenter Handicap foretog blandt medarbejderne sidste år. Her svarede omkring halvdelen af sagsbehandlerne, at de ikke følte, at de havde kompetencerne til at løse deres opgaver, fremgår det af en intern mail.

I Københavns Kommune erkender Borgercenterchef Mette Vedsman, at der er store problemer.

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi er udfordret i Borgercenter Handicap med at leve op til de forventninger, som borgerene har til den service, som vi leverer, og i forhold til den trivsel som vores medarbejdere møder, når de tager på arbejde.

Derfor er der blevet igangsat en udviklingsplan, som skal komme problemerne med manglende trivsel, uerfarne medarbejdere og fejl til livs.

- En væsentlig del af den plan, som vi har sat i værks, er, at vi sikrer god oplæring og introduktion, siger hun.

Især på ungeområdet er der sat ekstra ind.

- Alle medarbejdere skal igennem et kompetenceudviklingsprogram, hvor de igennem 12 sessioner skal lære om de grundlæggende sagsbehandlingskrav, fortæller Mette Vedsman.