Samarbejde sender flere flygtninge i job

Syv hovedstadskommuner er gået sammen for at få flere flygtninge i job - og det er med ret stor succes.

København, Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Furesø, Rudersdal og Gentofte har kigget ud over egen næsetip og slået sig sammen i et netværk for at få flere flygtninge i job. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det kan godt betale sig at kigge over kommunegrænserne, hvis flere flygtninge skal i job.

Det er i hvert fald konklusionen bag et samarbejde, hvor syv kommuner siden sommer har hjulpet hinanden med at fordele ledige virksomhedspladser og flygtninge.

Forløbet startede med 30 flygtninge, og nu er næsten 70 procent af dem kommet i løntilskud eller ordinært job.

Én af dem er 36-årige Razieh Nadary fra Iran. Hun bor i dag i Lyngby og har efter fire år i Danmark sagt farvel til kontanthjælp og goddag til et job i servicevirksomheden KHRS i Københavns Kommune.

- Da jeg var kontanthjælp, var det ikke så godt. Nu har jeg fået et arbejde, jeg tjener penge, og jeg kan godt lide mit arbejde, siger hun.

Udover Lyngby-Taarbæk og København er også Frederiksberg, Gladsaxe, Furesø, Rudersdal og Gentofte med i netværket.

Samarbejdet betyder konkret, at kommunerne hjælper hinanden med at sikre, at ledige virksomhedspladser og flygtninge ikke går tabt, men kan bruges af de andre kommuner.

Det gør metoden til en gevinst for alle parter, siger virksomhedskonsulent i Lyngby-Taarbæk Kommune Annika Borbye Omninejhad.

- Virksomheden får de medarbejdere, de har brug for, og samtidig kan vi hjælpe den enkelte flygtning med at komme hurtigere i arbejde, siger hun.

Én af de virksomheder, der nu også har ansat flygtninge fra andre kommuner, er den københavnerbaserede servicevirksomhed KHRS, hvor Razieh Nadary arbejder. Her gør det ingen forskel, hvor flygtningene kommer fra, siger driftschef Nana Sbeihi.

- Det er positivt for os, og det gør ikke noget, at de kommer fra forskellige kommuner, siger hun.