Saml op fra jorden og spis

Pluk selv urter og grønt til maden. Det kaldes fouragering, og det er støt stigende i popularitet.

Blomster, blade og bær fra naturen kan komme stort set direkte i gryderne. (Foto: Mikkel Tofte © Dr København)

En typisk forældrelov dikterer, at man ikke må spise ting, man finder på jorden. Men det kan man sagtens. Og et stigende antal mennesker gør det: Samler og plukker selv ingredienserne til aftensmaden.

Det kaldes fouragering og er blevet så populært, at den verdenskendte danske kok Rene Redzepi er medstifter af en online madskole for folk, der gerne vil bruge landskabets vilde natur i køkkenet.

Og den danske natur er fuld af spiselige planter, blomster, blade og urter, fortæller naturvejleder og ekspert i fouragering, Søren Espersen.

Wasabi og spinat i vandkanten

En del af det grønne madguld findes ved vandet. Blandt andet en dansk sushi-ingrediens.

- Wasabi findes som strandkarse. Den står i rigelige mængder ud mod vandet, og det er en meget almindelig plante i hele Sydøstdanmark. Den har nogle spydformede blade og en karakteristisk smag af peberrod, fortæller Søren Espersen.

Han nævner også strandmælde, der er i familie med spinat, og derfor nærmere er en bladgrøntsag end et krydderi.

Man kan næsten ikke tage fejl

Ifølge Søren Espersen kræver det en minimal indsats at pifte aftensmaden op med stilke og blade.

- Du skal kun samle en lille håndfuld, så har du fine ingredienser til en salat, en suppe eller en lille kold sovs. Det er ikke meget, der skal til, vurderer Søren Espersen.

- Men man skal gøre sit hjemmearbejde. Man skal kende planterne. Så find en god flora eller spørg nogle venner. Og start med få planter. Mange er så karakteristiske at man næsten ikke kan tage fejl, tilføjer han.

Facebook
Twitter