Sansekasser skal nedbringe brugen af tvang i psykiatrien

Kreative tiltag som sanserum og sansekasser vinder frem i psykiatrien i hovedstadsområdet.

Sansekassen gives til urolige psykiatriske patienter for at forebygge, at situationen eskalerer og tvang kan blive nødvendigt. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Mørklagte rum med hængekøjer og lyskæder og kasser fyldt med stimulerende ting som ærteposer, duftprøver og chili vinder frem i psykiatrien i Region Hovedstaden.

I Hillerød har man på Psykiatrisk Center Nordsjællands lukkede afdeling gode erfaringer med at nedbringe brugen af tvang og bæltefikseringer efter at have indført forebyggende tiltag som sanserum og sansekasser.

Det fortæller afdelingspsykolog Mette Hyldtoft.

- Vi giver sansekassen i de situationer, hvor patienten har brug for hjælp til at blive distraheret og regulere sine følelser, så vedkommende ikke kommer ud i en adfærd, hvor personalet er nødsaget til at anvende tvang, siger hun.

Kulturændring

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over de gode erfaringer, som, hun mener, er et vigtigt skridt i den kulturændring, psykiatrien står overfor.

- Det er ikke i nogens interesse, at vi bruger så meget tvang i psykiatrien. Andre lande har nedbragt brugen af tvang, så det kan vi også i Danmark. Men det kræver en kulturændring, og at redskaber som sanserum og sansekasser tages i brug, siger hun.

Region Hovedstaden har nemlig forpligtet sig på at nedbringe brugen af tvang og skal inden 2020 halvere antallet af bæltefikseringer i psykiatrien.

FacebookTwitter