Sejlende værter skal skabe mere tryghed i Københavns havn

Sol og sommerferie betyder travlhed i havnen og skaber til tider farlige situationer.

Havneværterne i den postkasserøde gummibåd vil sørge for sikkerheden i Københavns havn i dagstimerne torsdag til søndag gennem skolernes sommerferie. (Foto: Københavns Kommune © (C) DR brugerbillede)

Ferietid er for mange også badetid.

Over sommeren fyldes de københavnske havnebade og badezoner med vandhunde og badedyr.

Ikke alle finder dog vej til et af badestederne og hopper i stedet i vandet fra broer og brygger andre steder i havnen, og det kan skabe farlige situationer.

Som noget nyt i år har Københavns Kommune sammen med By & Havn iværksat pilotprojektet De Sejlende Havneværter.

To værter vil i en rød gummibåd være til stede i havnen i skolernes sommerferie, hvor der er flest badende i vandet.

Havneværterne er hverken politi eller vagtværn, men vil være opsøgende over for uhensigtsmæssig adfærd og vil derfor forsøge at skabe en mere sikker havn gennem dialog og samtale.

- For at alle i havnen skal have en god oplevelse, er det vigtigt, at alle viser hensyn, og det er det, vi prøver at prædike som havneværter, sige Jacob Schrøder, der er leder af havnebadene, badezonerne og strandene i Københavns Kommune.

Præventiv indsats skaber større sikkerhed

Og netop fordi sommeren er højsæson for svømmere, badende og både i havnen, er havneværternes tilstedeværelse vigtig, mener Mads Kørner, der er en af havneværterne.

- Vi har muligheden for at hjælpe folk til at bade inden for de rigtige zoner og undgå potentielle farlige situationer, siger han.

Selvom pilotprojektet kun har været søsat i en uge, har der allerede været flere opgaver for de 12 havneværter, som i hold af to skiftes til at sejle den røde gummibåd.

- Udover badende, der har været uden for zonerne, har der også været et par hurtige motorbåde, som vi har bedt om at sænke farten lidt, siger Mads Kørner.

I stedet for bøder og løftede pegefingre skal dialog med havnens brugere bane vejen for større sikkerhed, lyder det fra Per Schulze, der er udviklingschef i By & Havn.

- Det er ikke for at genere eller være ude efter nogen; det handler om, at vi gerne vil have en sikker havn, så alle kan være her - ung som gammel - og derfor tror vi på dialogen, siger Per Schulze.

Der er i forvejen skilte, som fortæller badende, at de ikke må springe i havnen fra broer og bolværk uden for badezonerne.

Badegæster kan risikere bøde

De sejlende værter indgår igennem sommeren i det daglige samarbejde omkring en sikker og tryg havn, der blandt andet også tæller Københavns Politi.

Her hilser man pilotprojektet velkommen.

- Jo flere folk i havnen, som har kendskab til, hvordan man opfører sig i havnen, des bedre er det, siger Jonas Wybrandt, der er leder af Nærpolitiet Nordøst og ansvarlig for den maritime indsats i Københavns havn.

I sidste ende kan det få konsekvenser, hvis man som badende ikke overholder sikkerhedsreglerne.

- Der er risiko for, at man kan få en bøde, men endnu værre er, at man kan risikere at blive sejlet ned af den kommercielle trafik, der er i havnen, siger Jonas Wybrandt.