Sejler rundt på diesel i København: Politikere vil have grøn havnerundfart

Næsten alle rundfartsbåde sejler på diesel. Det bør ændres, mener politikere.

Det er dyrt og besværligt at skifte til eldrevne både, lyder det fra direktøren for Strömma Danmark, Mads V. Olesen, der driver Canal Tours Copenhagen.

Mens politikerne på Københavns Rådhus diskuterer grønne leverandører og elbiler, så sejler 25 ud af 27 kanal- og havnerundfartsbåde rundt i de københavnske kanaler på diesel.

Ifølge Det Økologiske Råd udleder alle havnebåde tilsammen årligt den samme mængde kvælstofilter (NOx) som en benzinbil, der kører 5.000 gange rundt om jorden.

Motorerne benytter almindelig svovlfri diesel, men udleder dog fortsat NOX'er.

Men bådene skal være mere miljøvenlige, mener en række politikere i Københavns teknik- og miljøudvalg.

- Det er uhensigtsmæssigt, at vi som kommune gør så enormt meget for at bekæmpe forureningen både med busser og vores egne havnebusser, men at den private sektor så slet ikke følger med, siger Niels E. Bjerrum, som er teknik- og miljøordfører for Socialdemokratiet i København.

Jakob Næsager, som er konservativ gruppeformand på Københavns Rådhus, vil gerne have alle kanalbåde over på el.

Og det bakkes også op af Mette Annelie Rasmussen, teknik- og miljøordfører for Radikale Venstre i København.

- Forureningen harmonerer rigtig dårligt med København som grøn by, så vi skal have de her havnerundfartsbåde over på noget mere bæredygtig energi, siger hun.

Havnerundtfart: El er dyrt og besværligt

Men lige nu er der for mange forhindringer for, at Canal Tours Copenhagen selv skifter til en grønnere løsning, siger direktøren for Strömma Danmark, Mads V. Olesen, der driver Canal Tours Copenhagen.

- Sammen med besværet følger også en økonomi, som er meget massiv, hvis vi skulle skifte bådene ud på én gang, siger han.

Canal Tours Copenhagen har ifølge Mads V. Olesen brugt et tocifret millionbeløb på at omdanne to af bådene til el.

Det er et for højt beløb til, at direktøren vil fjerne dieselmotoren på flere både nu og her, selvom det måske på den lange bane kan lokke flere klimaglade gæster til.

- Vi har et ønske om at tage ansvar for miljøet, og derfor er vi gået i den retning. Men på den korte bane er det ikke en forretningsmodel, der hænger sammen. Det er tænkeligt, at den kan på den lange bane, siger Mads V. Olesen.

Der er indgået en kontrakt med Canal Tours Copenhagen og Nettobådene frem til 2037, og i kontrakterne er der ikke lavet en aftale om el.

Men Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) håber, at der alligevel kan komme en grøn løsning.

- Ligesom at vi også beder Folketinget om lov til at lave miljøzoner for biler, lastbiler og busser, vil vi også rigtig gerne have lov til at lave miljøzoner for vores havnerundfartsbåde, siger borgmesteren.

Miljøzonerne kan give politikerne mulighed for at skærpe kravene til transportmidler, så udledningen af kræftfremkaldende partikler kan reduceres.

Udover Canal Tours Copenhagen sejler Nettobådene også kanalrundfart i København. Firmaet bag bådene er ikke vendt tilbage på DRs henvendelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk