Sheena mistede elevplads under barsel: Jeg gik i chok

Selvom kvinder bliver opfordret til at få flere børn, oplever mange barslende diskrimination på arbejdspladsen.

28-årige Sheena Banfield fra København mistede sin elevplads under sin barsel. - Jeg blev grebet af panik, siger hun. (Foto: Andreas Wraae © P4 København)

Da 28-årige Sheena Banfield fra København trådte ind på sin chefs kontor til en samtale om hendes elevkontrakt, manglede hun stadig at afholde tre måneder af sin barsel.

Året før havde hun født sin første søn og havde sat sin elevuddannelse som event-koordinator på standby. Sheena havde været i virksomheden i et år, inden hun gik på barsel.

Det var 12 måneder med ros, arbejdsglæde og et godt sammenhold på arbejdspladsen, fortæller hun.

Derfor kom det som en stor overraskelse, da chefen ikke ville forlænge hendes kontrakt. En pæn måde at sige farvel på, siger Sheena Banfield.

- Jeg gik i chok. Da jeg havde forstået, at de ikke ville beholde mig, blev jeg grebet af panik. Som nybagt førstegangsmor er det en uvant situation at stå i. Man tænker, at det ikke kan være rigtigt, siger hun.

Sheena Banfield er ikke den eneste, der oplever diskrimination ved barsel. Selvom flere oplysningskampagner, blandt andet fra Københavns Kommune, opfordrer unge til at få børn tidligere, føler mange mænd og kvinder sig diskrimineret af arbejdspladsen.

Ifølge en rapport fra Institut for Menneskerettigheder føler op mod halvdelen af kvinderne og knap en fjerdedel af mændene, at de bliver diskrimineret på grund af barslen.

Det kan have store konsekvenser. Sheena Banfield og hendes familie blev kastet ud i økonomisk og uddannelsesmæssig usikkerhed. Kunne hun gennemføre sin uddannelse? Og ville de have råd til vuggestue?

Føler man bliver svigtet

Samtidig voksede frustrationen. Sheena Banfield havde svært ved at forstå, hvordan det kunne ske, når samfundet jo netop ønsker, at kvinder som hende får børn tidligt.

- Man føler det som et svigt, når samfundet presser en til at få børn og gerne i en tidlig alder, og så bliver man ekskluderet af arbejdsmarkedet, fordi man netop har fået børn. Jeg føler mig straffet på grund af mit valg, siger hun.

Sheena Banfield endte dog heller ikke med at bide det i sig. I stedet lagde hun sag an mod arbejdsgiveren og fik medhold, og så fik hun i øvrigt mulighed for at afslutte sin elevuddannelse hos en ny event-virksomhed.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.