Sidste skoledag: Mange elever kommer ikke videre

I dag er det sidste skoledag for mange 9. klasses elever. Men en stor gruppe af dem kommer ikke videre i uddannelsessystemet, viser prognose fra Undervisningsministeriet.

Karamelkast og vandsprøjt er synonym med sidste skoledag. Men for mange elever, særligt på den københavnske vestegn, bliver det den sidste festdag i uddannelsessystemet. Mange kommer nemlig ikke videre, viser prognose. (Foto: Fotos: Kim Holm © Scanpix)

I dag siger tusindvis af elever farvel til folkeskolen med udklædning, karamelkast og fest.

For en stor gruppe elever, særligt på den københavnske vestegn og i København, bliver det også den sidste fest i uddannelsessystemet. Om 25 år vil hver tiende i Københavns Kommune kun stå med 9. klasses eksamenspapirer i hånden, viser en prognose fra Undervisningsministeriet. Det skyldes mange års svigt fra kommunen, erkender børne- og ungdomsborgmester i København, Pia Allerslev (V). - Vi har desværre været for dårlige til at få fat i de her unge. Vi har haft årgange, hvor en meget høj procentdel ikke har kunne læse, regne og skrive godt nok til at tage sig en ungdomsuddannelse, siger hun. Værst er forventningen til de unge i Brøndby Kommune.

Her vurderer ministeriet, at hvert femte folkeskoleelev ikke har fået en uddannelse ti år efter sidste skoledag.

Har man ikke en ungdomsuddannelse med sig i baggagen, så er det blevet meget sværere at få et job.

Sådan lyder det fra Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. - Konkurrencen om de ufaglærte jobs er blevet meget hård, og det er ikke noget særlig godt papir (9. klasses eksamensbevis, red.) at stå med, siger hun. Undervisningsministeriets prognose viser, at det er i kommunerne Brøndby, Ishøj, Albertslund, Rødovre og København, at færrest vil få sig en ungdomsuddannelse

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk