Simon faldt om på løbeturen: - Claus reddede mit liv

Da Simon Bønløkke sidste år faldt om på en løbetur, trådte hans løbemakker til med livreddende førstehjælp.

Det skulle blot have været en i rækken af deres to ugentlige løbeture, da Claus Brandorff en tidlig morgen i januar sidste år løb af sted for at mødes med makkeren Simon Bønløkke.

Men da Claus Brandorff nærmer sig de to løbevenners normale mødested ved Søndersø i Værløse, er Simon Bønløkke ingen steder at se.

- Da jeg kommer ned ad bakken, kan jeg ikke se Simon. Men da jeg kommer tættere på, kan jeg pludselig se, at han ligger på stien. Jeg kan ikke vække ham, så jeg ringer 112, fortæller Claus Brandorff.

Claus Brandorff har først konstateret, at vennen trækker vejret.

"Jeg tænkte bare på at holde takten og få trykket 30 gange igen og igen på brystkassen."

Claus Brandorff

- Men så stopper hans vejrtrækning, og jeg går i gang med at give hjertemassage, forklarer Claus Brandorff.

Lynkursus skal redde liv

Det er den slags livreddende førstehjælp, som Hjerteforeningen vil have, at der bliver givet mere af, når de i samarbejde med Dansk Råd for Genoplivning snart sætter gang i et lynkursus i førstehjælp.

Modsat tidligere kurser kommer det nye kursus kun til at vare en halv time. Håbet er, at det kortere format vil få flere danskere til at tage et førstehjælpskursus.

Tilbage på stien ved Søndersø yder Claus Brandorff fortsat førstehjælp.

- Jeg tænkte bare på at holde takten og få trykket 30 gange igen og igen på brystkassen, fortæller Claus Brandorff, der havde lært førstehjælp under sin tid i militæret.

- Jeg husker ingenting

20 minutter efter 112-opkaldet ankommer ambulancen. Ambulanceredderne forsøger fem gange at få gang i Simon Bønløkkes hjerte ved hjælp af en hjertestarter, men det lykkes ikke. Først i ambulancen på vej imod hospitalet får redderne endelig hans hjerte til at slå igen.

"Jeg var i realiteten død, så hvis ikke Claus havde gjort noget, så havde jeg ikke stået her i dag."

Simon Bønløkke

Efter tre ugers indlæggelse og en tredobbelt bypassoperation bliver Simon Bønløkke udskrevet.

- Jeg husker ingenting. Jeg kan ikke huske de sidste to uger, før det skete, og jeg kan ikke huske noget fra de tre uger, jeg var indlagt. Faktisk er januar måned sidste år helt væk i hukommelsen, fortæller Simon Bønløkke.

I dag skal han tage hjertemedicin, og han har fået indopereret en hjertestarter, men han er sluppet fra oplevelsen uden mén.

- Jeg var i realiteten død, så hvis ikke Claus havde gjort noget, så havde jeg ikke stået her i dag. Så hvis man ser nogen, der falder om med hjerteproblemer, så er det bare at komme i gang med at give hjertemassage, opfordrer Simon Bønløkke.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.