Sjældent syn: To gråhajer fundet i Hvidovre

Indenfor et døgn er de to døde hajer skyldet op på stranden i Hvidovre.

I de danske farvande lever der 14 hajarter helt naturligt. (Foto: Hvidovre Kommune)

De fleste af os forbinder nok hajer med noget lidt eksotisk, der ikke lever i vores kolde nordiske farvande. Men det er altså ikke kun under varme tropiske himmelstrøg, man kan være så heldig eller uheldig at møde en haj.

En mand fik sig nemlig lidt af en overraskelse, da han i går var ude for at ro en tur med et par venner i Øresund ved Hvidovre Havn, hvor der pludselig lå en stor død haj på bredden.

Samme dag fandt Hvidovre Kommune så endnu en haj på stranden i Hvidovre kort efter det første fund.

Hvidovre Kommune tog kontakt til Den Blå Planet, som har bekræftet, at hajen, som er blevet fundet på stranden, er en gråhaj. Det samme gør sig gældende for hajen, som roerne fandt.

- Gråhajen lever her helt naturligt, og vi har faktisk hele 14 hajarter, som lever i Danmark naturligt, fortæller Henrik Carl, som er fiskespecialist på Statens Naturhistoriske Museum, og forsætter:

- Dog er de ikke så almindelige i vores indre farvande, da de godt kan lide meget salt i vandet.

Er måske bare en practical joke

Derfor har Henrik Carl en klar teori om, hvordan hajen er strandet i Hvidovre, hvor der er mere brak end salt i vandet.

- Jeg tænker, at hajen er blevet smidt af nogle fiskere eller fiskehandlere, som har haft det lidt sjovt med det, fortæller han.

- Hajer bliver bestilt hjem eller fanget som bifangst, og så kan de ligge i ruden hos en fiskehandler som blikfang. Her er der nok tale om en fiskehandler, som har prøvet at skræmme nogle badegæster eller noget i den dur.

Dog kan Henrik Carl ikke være helt sikker på sin teori, da der ikke er nogen synlige tegn på, hvordan hajen død. Derfor kan han ikke afvise, at hajen er svømmet ind i Øresund af egen fri vilje.

Det ville ikke være første gang, at der er blevet fundet hajer i Øresund, fortæller han.

- I 2010 blev der fanget en gråhaj i det nordlige Øresund ved Hornbæk, så det er ikke sådan, at det ikke kan lade sig gøre, siger Henrik Carl.

Badegæsterne på de danske strande kan dog ånde lettet op, for Henrik Carl mener ikke, at der er nogen grund til at være bekymret for hajens gab i her i Danmark.

Den ene haj er nu på vej til obduktion, mens den anden er smidt ud på grund af råd.