Skattebetalt lokal-tv blev kaldt 'propagandakanal for borgmesteren': Nu går Ankestyrelsen ind i sagen

Ishøj kommune skal aflevere en redegørelse efter DR's afdækning af kanalen, der har vist en favorisering af borgmester Ole Bjørstorp.

I en optælling lavet af kommunen selv medvirkede borgmester Ole Bjørstorp i 53 ud af 60 indslag, hvor politikere medvirkede. (Foto: (Foto: (C) DR og scanpix © DR og Scanpix)

Skal der rejses en sag mod Ishøj Kommune på grund af kommunens tv-kanal 'TV-Ishøj'?

Det vil Ankestyrelsen nu kigge på.

I et brev sendt til byrådet, som DR er i besiddelse af, beder styrelsen byrådet om blandt andet at redegøre for kanalens karakter og for, 'om forvaltningens bistand til driften af kanalen er partipolitisk neutral', som der står.

- Vi er blevet opmærksomme på sagen via medierne, og den har givet os anledning til at overveje, om det er en tilsynssag, siger Anne Birgitte Hassing, der er ankechef hos Ankestyrelsen i afdelingen for tilsyn med kommuner og regioner, om brevet til kommunen.

I byrådet er der glæde hos Enhedslisten over brevet fra Ankestyrelsen.

- Det her vil betyde, at vi kan finde ud af, om det overhovedet er lovligt at drive den kanal, siger Ole Wedel Brandt, der er byrådskandidat for Enhedslisten og fast kritiker af den skattebetalte tv-kanal, der drives af kommunens kommunikationsafdeling.

I brevet skriver Ankestyrelsen, at man går ind i sagen på baggrund af DR's afdækning af tv-kanalen, der koster 1,6 millioner skattekroner årligt.

Her kom det blandt andet frem, hvordan borgmester Ole Bjørstorp fra Ishøjlisten var stort set den eneste politiker, der medvirkede i en periode på et år.

Et notat, som DR fik aktindsigt i, viste, at borgmesteren medvirkede i 53 ud af 60 indslag, hvor politikere medvirker i løbet af et år.

Det fik blandt andet professor i forvaltningsret Frederik Waage fra SDU til at kalde kanalen i strid med loven.

- Det er i strid med almindelige forvaltningsretlige principper, fordi man ikke har sikret en ligelig repræsentation af de forskellige kommunale repræsentanter i tv-stationen, sagde han.

Borgmesteren afviste kritikken og kaldte ekspertens bestragtning for noget "pjat".

'Åbenlyst' at kanal ikke er partipolitisk neutral

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har også tidligere vurderet sagen om TV-Ishøj og kaldt kanalen for en 'propagandakanal' for borgmesteren.

Han siger, at det både er usædvanligt, men også 'meget positivt', at Ankestyrelsen selv går ind sagen.

- Hvis man skal drive en tv-kanal, så skal den være partipolitisk neutral, og det er helt åbenlyst, at det har den her kanal ikke været.

Han forventer derfor, at Ankestyrelsen på den baggrund vil starte en reel tilsynssag.

- Jeg tror, at der er en stor sandsynlighed for, at de starter en tilsynssag, siger Roger Buch.

Ud over at undersøge, om TV-Ishøj har været med til at fremme borgmesterens politiske virke, vil Ankestyrelsen også afgøre, om en kommune overhovedet må drive en tv-kanal, og om det ligger inden for den såkaldte 'kommunale fuldmagt', der giver kommunerne mulighed for at gøre ting, de har lyst til.

- Kommunerne må godt lave opgaver, som ikke står i en lov, men der er nogle bestemte betingelser, som skal være opfyldt for, at man kan gøre det. Derfor vil de undersøge, om man overhovedet kan drive en tv-kanal med kommunale kroner, siger Roger Buch og fortsætter:

- Der tror jeg, at svaret vil være 'nej', det kan man faktisk ikke, siger han.

Sådan fordelte sendefladen sig blandt politikerne i den periode, kommunen undersøgte kanalen.

Byråd vil ændre TV-Ishøj

I går besluttede et flertal i Ishøj byråd at beskære og droppe tv-kanalen i den form, som den har i dag. Det skete i forbindelse med budgetforhandlingerne for næste år.

Nu bliver udgifterne til stationen beskåret med en halv million om året og med et krav om, at det skal være tydeligt, at det er kommunen, der er afsender på kanalen.

TV-Ishøj er kommunalt ejet og drevet, men fremstår med logo som en selvstændig tv-station. Det er noget af det, der skal ændres nu, siger Ole Wedel-Brandt.

- Der er ikke er nogen, der skal være i tvivl om, at dette er et kommunalt medie og underlagt de regler, der gælder for kommunale stationer, siger han.

Hvad Ankestyrelsen finder ud af, hvis de starter en tilsynssag, vil have stor betydning.

Ikke bare for Ishøj Kommune, men også for kommuner i resten af landet, mener Roger Buch.

- Der, hvor den store effekt kommer, det er ude i resten af landet. Fordi det her er et symptom på, hvordan man i den offentlige forvaltning bruger kommunikationsmedarbejdere til at promovere borgmestre og udvalgsformænd, og det mener jeg ikke er i overensstemmelse med reglerne, siger Roger Buch.

DR har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Ole Bjørstorp i forbindelse med Ankestyrelsens brev. Det har ikke været muligt.

FacebookTwitter