Skraldespande med forstoppelse betyder mere affald på gaden

Fire store kommuner i hovedstaden døjer med overfyldte affaldsspande. Det betyder mere skrald på gaden.

Skraldespandene flyder over flere steder i hovedstadsområdet.

Hundelorteposer, pizzabakker og plastikaffald ender på gaden, når skraldespandene flyder over i hovedstadsområdet.

Det viser billeder P4 København har taget, samt en rundringning redaktionen har lavet til kommunerne København, Hillerød, Køge og Roskilde.

- Umiddelbart er det dejligt, når folk finder skraldespandene, så en overfyldt skraldespand er isoleret set et godt tegn.

- Men så sker der det, at fugle risikerer at pille i det, og når først affaldet flyder, er vi mere tilbøjelige til også selv at smide vores affald på gaden, siger Annette Juul, der er projektleder i organisationen Hold Danmark Rent.

I Københavns Kommune har man overvejet en pantordning på skrald, for at komme affaldsdyngerne i bybilledet til livs, men i Teknik- og Miljøforvaltningen erkender man, at tomme skraldespande er en af de første forudsætninger for at undgå affald på gaden:

- Det er slet ikke meningen, at de skal være overfyldte, så alt hvad vi kan gøre for at lave om på det ved at ændre på rutiner, flytte rundt på affaldskurvene og sætte nye op - det vil vi gerne gøre, siger områdeservicechef Jon Pape.

Ifølge Hold Danmark Rent er man godt klar over, at kommunerne kæmper med affaldsopgaven, så ansvaret for at holde byen ren ligger i høj grad i hænderne på folk selv, mener organisationen.

- Dybest set har vi selv ansvaret for vores affald, og hvis man møder en overfyldt skraldespand, må man tage det med hjem, siger projektleder Annette Juul.