Slut med dagpleje i Gentofte

Som en af de første kommuner lukker Gentofte Kommune den kommunale dagpleje.

Fremover skal børn i Gentofte kommune starte i vuggestuen. Det skal nemlig være slut med den kommunale dagpleje inden for to år (arkivfoto). (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Fra og med 2018 er det slut med den kommunale dagpleje i Gentofte Kommune.

Der er simpelthen for få børn i kommunen til, at det kan løbe rundt at have en kommunal dagpleje, forklarer formand for børn- og skoleudvalget i Gentofte Kommune, Pia Nyring (K).

- Det er det faldende børnetal i kommunen, der er hovedårsagen. Samtidig søger flere og flere forældre integrerede tilbud til deres børn, og efterspørgslen på daginstitutioner i kommunen er større end efterspørgslen på dagplejepladser, siger hun.

Kommunen kommer dermed til at spare 2,5 millioner kroner årligt ved lukningen.

- Når vi skal få de økonomiske rammer til at være i overensstemmelse med det faldende børnetal, så mener vi, at det her er den bedste løsning, siger Pia Nyring (K) og understreger, at dagplejen bliver udfaset over en periode på to år.

Lige nu er der 15 dagplejere i Gentofte og 47 dagplejebørn.

Forældre er stærkt utilfredse

Beslutningen bliver mødt af en række stærkt utilfredse forældre. De har blandt andet oprettet en Facebook-gruppe kaldet "Bevar Dagplejen i Gentofte", som i øjeblikket har 300 medlemmer, og de har også sat en underskriftindsamling i gang.

I følge Majbritt Kronbøl, der er formand for dagplejeområdet i Landsforeningen For Socialpædagoger, som blandt andet organiserer dagplejerne i Gentofte, er Facebook-gruppen og underskriftindsamlingen et klart udtryk for, at der er brug for dagplejerne.

- Der er rigtig mange forældre, der gerne vil have mulighederne for det frie valg. Der er rigtig mange, der har været glade for dagplejen, siger hun.

Ifølge Landsforeningen For Socialpædagoger har en række kommuner i hovedstadsområdet skåret ned på antallet af dagplejere de seneste år.

Tilbage i 2011 valgte Helsingør Kommune som en af de første kommuner i landet at sløje samtlige kommunens dagplejere.

Opdateret kl. 17.33: I en tidligere version stod der, at Gentofte Kommune regnede med at spare fem millioner kroner ved at sløjfe dagplejen. Det passer ikke. Kommunen har estimeret, at man kan spare 2,5 millioner.

Samtidig stod der også, at Gentofte Kommune var den første kommune i Region Hovedstaden, der har nedlagt dagplejen. En lignende beslutning tog Helsingør Byråd dog allerede under deres budgetforhandlinger i 2011.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk