København vil indføre pant på takeaway-bakker og latte-kopper

Københavns overborgmester vil som et forsøg indføre pant på blandt andet kaffekrus og plastemballage i Kødbyen i København.

Fra 2023 til 2025 kan du komme til at betale pant for din emballage, når du køber takeaway i Kødbyen. Målet er at nedbringe mængden af skrald og genanvende mere. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Vi er helt vant til at gå ned i det lokale supermarked og pante både sodavandsdåser, juiceflasker og ølkasser.

Men i fremtiden skal vi måske også vænne os til at gå ned og pante vores pizzabakke eller kaffekrus, når vi har fået takeaway.

Det håber Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i hvert fald, og derfor foreslår hun nu at indføre pant på takeaway-emballage i Kødbyen, der er et område i København med mange restauranter og barer.

- Der bliver mere og mere skrald i vores gader, der er relateret til emballage, og selvom meget af det måske er lavet af pap, så er det også tankevækkende, hvor mange ressourcer vi skal bruge på at indsamle og genbruge det, siger overborgmesteren.

Københavns Kommune anslår at der hvert år ender mindst 200 tons takeaway-plastemballage i de offentlige skraldespande.

I første omgang skal pantordningen indføres som et forsøg i tre år, og det er frivilligt for restauranter og caféer, om de vil være med i ordningen.

- Det er et forholdvist nyt område med pant på emballage, og det vil sige, at vi ikke har alle løsninger klar på hylden, og mit forslag er derfor, at vi starter i Kødbyen og sammen med restauranter og caféer afprøver forskellige løsninger, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Overborgmesteren kan derfor heller ikke svare på, hvad og hvor meget panten helt konkret skal være på.

Kaffebar: Svært at vænne kunderne til pantkoppen

Hos kaffebaren Prolog Coffee, der ligger i Kødbyen, er man umiddelbart positivt stemt over for forslaget.

- Det vil kunne være et skridt på vejen mod, at vi kan reducere vores CO2-udledninger, og det er jo noget rigtig mange virksomheder gerne vil, siger medstifter af kaffebaren Jonas Gehl.

Hvert år langer Prolog Coffee cirka 54.000 engangskrus over disken. Et tal som Jonas Gehl meget gerne vil gøre mindre, og derfor har kaffebaren allerede forsøgt sig med krus, der er pant på.

Det sidste års tid har kunderne kunne vælge, om de ville have et almindeligt engangskrus, eller om de ville betale fem kroner i pant for et genanvendeligt krus.

- Det kræver en indsats at få folk til at vænne sig til at bruge en pantløsning fremfor en almindelig papkop, og det er blandt andet det her med, hvordan man afleverer koppen igen. Det er ikke altid, man har lyst til at stå i kø igen for at aflevere sin kop. Det er klart, at det er et minus, hvis du skal stå og vente et par minutter på det, siger Jonas Gehl.

Han håber derfor at en fælles pantløsning for hele Kødbyen og fælles pantautomater kan være med til at få flere til at vælge pantkoppen til.

- Forsøget vil kunne gøre, at vi kan få hjælp til at forbedre logistikken, og forhåbentlig gøre selve overgangen mod at flere vælger en pantløsning nemmere, siger Jonas Gehl.

Brancheforening: Vigtigt med landsdækkende løsning

Hos restauranternes brancheforening Horesta, bakker man også op om overborgmesterens forslag.

Men hvis pant-ordningen skal blive en succes, så er der nogle forhold, der skal være styr på, siger miljøchef Mikal Holt Jensen.

- For det første at kvaliteten på emballagen er i orden, og så handler det om at have styr på fødevaresikkerheden, og så skal vi sikre os, at løsningerne ikke bliver for økonomisk belastende for dem, der udbyder det, siger han.

Mikal Holt Jensen mener, det er en god idé at starte i det små med at teste forskellige pantsystemer i et mindre område som Kødbyen, men på sigt er det vigtigt, at man får udbredt pantsystemet til hele landet.

- Hensigten er, at man på sigt skal have det op i stor skala. Mange bevæger sig over store afstande med deres takeaway. Eksempelvis kan man købe en kop kaffe og tage med i toget fra Hovedbanegården i København til Aalborg, og så skal det være nogen af de samme løsninger, man har i Aalborg, så man kan komme af med sin kop igen, siger Mikal Holt Jensen.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen håber også, at man på sigt kan have et landsdækkende pantsystem.

- Mit mål er selvfølgelig, at den her pantordning skal være national, men vi skal starte et sted, siger hun.