Små virksomheder modtager millioner i EU-støtte: ’Det er lige som Løvens Hule’

Flere små danske virksomheder ville ikke kunne eksistere uden EU-støtte.

Michael Henriksen er CEO i bølgeenergifirmaet Wavepiston, der sidste år fik bevilget knap 34 millioner kroner i EU-støtte. (Foto: PRIVATFOTO © (c) DR)

Støttekroner fra EU's bankboks kommer ikke kun landbrug og fiskeri til gavn. Også små virksomheder i landets kommuner trækker hvert år millioner i støtte.

Pengene går til alt fra DNA-forskning over vedvarende energi til nye måder, man kan rense jord på.

Sidste år var det virksomheder i Herlev -, Helsingør - og Københavns Kommune, som fik flest EU-støttekroner på Sjælland og Bornholm. Det viser tal fra EU’s innovationspulje og fra Greater Copenhagen EU Office.

En af de virksomheder, der fik mest i støtte, er bølgeenergivirksomheden Wavepiston i Helsingør. Virksomheden har udviklet en smart måde at tøjle de mange kræfter i bølger, så de kan bruges både som vedvarende energi og til at fjerne salt fra havvand, så det kan drikkes.

- På kort sigt fokuserer vi på øer og kystsamfund, hvor man i øjeblikket er afhængige af diesel og ikke har nok ferskvand. Der kan vi levere både drikkevand og vedvarende energi, siger administrerende direktør Michael Henriksen.

Alle kan søge EU-midler

I Bruxelles sidder konsulent Rasmus Mørk hos Greater Copenhagen EU Office og hjælper virksomheder, regioner og universiteter med at søge støtte fra EU’s mange puljer.

- EU-støtte nu om dage er lidt lige som Løvens Hule. Man bliver vurderet på indtjeningsevne og på det team, der står bag projektet, siger han.

Siden 2014 har 92 forskellige projekter i hovedstadsområdet fået støtte fra den EU-pulje, som støtter innovative små og mellemstore virksomheder.

Selvom det ofte er ny teknologi og forskningsdrevne projekter, der får del i pengene, skal helt almindelige produktionsvirksomheder ikke være bange for at forsøge.

- Man behøver ikke være fra et universitet for at få EU-støtte. Vi har også hjulpet tømrervirksomheder, der har haft en spektakulær udvikling, fordi de har en rigtig god forretningsidé, siger Rasmus Mørk.

Sidste år var Herlev den hovedstadskommune, som fik flest EU-støttekroner per indbygger, viser tal fra Greater Copenhagen EU Office, og det glæder borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).

- Herlev udvikler sig i disse år meget fremtidsorienteret, og noget tyder på, at det har EU's bevågenhed. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for som borgmester, siger han.

Tilbage i Helsingør ved stranden ud til Øresund er administrerende direktør i bølgeenergifirmaet Wavepiston mere end tilfreds med den hjælpende hånd fra EU-puljerne.

I alt har Wavepiston fået støtte fra tre forskellige puljer sidste år til et samlet beløb på knap 34 millioner kroner.

- Uden disse støttekroner ville vi slet ikke kunne fortsætte med at eksistere, siger han.

Facebook
Twitter