Social investering: Milliarder gavner udsatte boligområder

Nyt studie viser, at den omfattende sociale indsats har haft positiv effekt i udsatte boligområder.

Et nyt studie viser, at beboerne i Mjønerparken samt i 479 andre udsatte boligområder har haft gavn af IT-undervisning, uddannelsesvejledning og andre dele af den boligsociale indsats. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Det gavner.

Sådan lyder konklusionen af et forskningsstudie, hvor Kraks Fond Byforskning har undersøgt effekten af de sociale indsatser i udsatte boligområder som Mjølnerparken i København og Ellebo i Ballerup.

Det fortæller forsker Gunvor Christensen, der står bag studiet.

- Den boligsociale indsats er blevet lavet i tre årtier med en stærk tiltro til, at det virker. Men det er vigtigt i forhold til fremadrettede puljeuddelinger, at vi nu har dokumenteret, at det rent faktisk virker, siger hun.

Det nye studie har undersøgt effekten af indsatsen i 480 boligområder, hvor mere end hvert tredje ligger i hovedstadsområdet. Resultaterne har man sammenholdt med områder, som ikke har haft en boligsocial indsats. Forskellen viser sig i arbejdsløshedsstatistikken.

De boligsociale indsatser gør, at ledigheden for mænds vedkommende falder med tre procentpoint og for kvinder med to procentpoint.

- Den mindre ledighed fører for mændene til, at de kommer i beskæftigelse og for kvinderne, ser det ud til, at de i højere grad kommer i gang med en uddannelse, der kvalificerer dem til på sigt at komme tættere på arbejdsmarkedet, forklarer Gunvor Christensen.

Fra 1994 til 1998 blev der på landsplan postet 2,1 milliarder kroner i de boligsociale indsatser. Det er effekten af de kroner, som studiet har undersøgt. Alligevel er den positive konklusion også gældende for den indsats, der stadigvæk bliver gjort i dag.

Det fastslår Gunvor Christensen.

- Den indsats fra 1994 til 1998, som vi måler på, kender vi også fra de boligsociale indsatser i dag, da det stort set er den samme indsats, vi stadigvæk gør. Derfor har studiet stadig relevans, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.