Sol, sommer og spiritus: Højsæson for spritkørsel

Langt fra alle får planlagt hjemturen, når de bliver budt på øl eller rosé i sommervarmen.

Politiet trækker især alkometret frem i sommermånederne. (Foto: Tommy Kofoed © Scanpix)

Hvis du tager bilen til grillaften eller på festival med vennerne, risikerer du at blive stoppet af politiet og skulle puste i alkometeret.

For juni og juli er nemlig de to måneder på året, hvor flest bliver sigtet for spirituskørsel - og derfor er politiet massivt til stede på vejene.

Sidste år blev i alt 1.163 sigtet for spirituskørsel i de to sommermåneder.

I år er tallet allerede oppe på 551 i juni måned, hvilket er 37 flere end sidste år.

Den primære grund til, at vi ikke lader bilen stå, selvom vi har drukket, er ifølge Liv Kofod Jensen, der er seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik, at vi ikke er gode nok til at planlægge.

- Når solen skinner, opstår der flere spontane stunder med øl og vin på bordet, hvor folk ikke har planlagt, hvordan de kommer hjem. Og når man først har fået alkohol, så træffer man dårligere beslutninger og tager bilen hjem, siger hun.

Den konklusion bakkes op af Christian Bertelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han påpeger i samme omgang, at de fleste tror, at det er i december, at flest kører bil med en for høj promille, men det er ikke tilfældet.

I december 2018 blev 522 personer sigtet for kørsel med en for høj promille, mens der i juli samme år blev sigtet 649 personer.

- December er den måned, hvor vi har julefrokoster, og hvor rigtig mange drikker en masse alkohol. Men der er efterhånden kommet tradition for, at man lader bilen stå, fortæller Christian Bertelsen og forsætter:

- Folk er blevet klar over, at man ikke skal drikke og køre bil i december, men det budskab er ikke overført til sommeren, forklarer han.

Det kunne have endt helt galt

Den dårlige planlægning kan Mikkel Altmann Dirchsen genkende fra sidste år, hvor han var til Musik i Lejet med en kammerat og kom hjem med en sigtelse for spirituskørsel.

Han og vennen havde tænkt, at de kunne sove i bilen, som de var kørt afsted i. Men efter en sjov aften indså de to venner, at bilen var for lille til, at man kunne sove to mand i den.

- Så sagde jeg lidt i sjov, fordi min kammerat skulle på arbejde dagen efter, om jeg ikke bare skulle køre os hjem, fortæller Mikkel Altmann Dirchsen.

Kammeraten stak Mikkel Altmann Dirchsen bilnøglen, og han startede bilen og kørte afsted uden at tænke sig om.

Men de to venner nåede ikke mere end 400-500 meter, før de blev stoppet af politiet under en spritkontrol på vej væk fra festivalen.

Mikkel Altmann Dirchsen havde en 1,57 i promille. Han fik tre års ubetinget frakendelse af kørekortet og en bøde på 10.500 kroner.

- Der skete heldigvis ikke noget, men det kunne have fået fatale konsekvenser, fortæller Mikkel Altmann Dirchsen og forsætter:

- At det ”bare” er endt med en bøde og en frakendelse af kørekortet, det synes jeg et eller andet sted er billigt sluppet. Det kunne have endt helt galt. Jeg ville gerne have betalt det dobbelte, hvis det var, siger han.

Facebook
Twitter