'Sommerpakke bør have hovedstadsfokus': Provinsen havde deres 'livs sommer' sidst

Sidste år var sommerpakken på 700 millioner, men ikke nok gik til hovedstaden, mener borgmester og brancheorganisation.

Horesta, der er hotellernes og restauranternes brancheorganisation, foreslår et fradrag på oplevelser i hovedstaden som for eksempel restaurantbesøg. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Der er brug for en særlig håndsrækning til hovedstadsområdet i regeringens kommende sommerpakke.

Det mener flere politikere og turismebranchen i hovedstaden.

Sidste år blev der sat 700 millioner kroner af til blandt andet gratis færger til de mindre øer og billige togbilletter.

Men i år er der brug for at lokke danskerne til København, siger blandt andre Cecilia Lonning Skovgaard (V), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

- Der er ikke nogen ude i provinsen, der ikke oplevede deres livs sommer sidste år. Sommerhuse og restauranter var fyldte, mens vi København så konkurser, tab af gæster og omsætning.

Hun mener derfor, at det er afgørende, at regeringen sørger for, at den nye sommerpakke har et hovedstadsfokus.

Forslag: Gratis broer

Cecilia Lonning-Skovgaard foreslår at gøre det gratis at køre over Øresunds- og Storbæltsbroerne, hvis man vil holde ferie i hovedstaden.

Også formand for Region Hovedstaden og spidskandidat til overborgmesterposten i København for Socialdemokratiet Sophie Hæstorp-Andersen har flere forslag til en ny sommerpakke.

- Vi skal sætte fuld fokus på København og hovedstaden som en sikker turismedestination. Der skal være et kulturpas, der kan forlænges og transportpakker, så man nemt kan komme rundt med den kollektive trafik, siger hun.

Hos hotellerne og restauranternes brancheorganisation Horesta Hovedstaden ønsker man primært, at det bliver billigere at være turist i København.

Sidste år var der direkte eller indirekte cirka 30 millioner kroner til initiativer i og omkring hovedstaden, blandt andet i form at turismekampagner. Men i år skal der mere til mener formand Karen Nedergaard.

- Vi har prøvet mange ting for at lokke Vestjylland til København. Men det er meget dyrt at holde ferie i hovedstaden. Det kan et fradrag på oplevelser (som for eksempel restauranter, red.) ændre på, siger hun.

I sidste sommerpakke var det blandt andet gratis at sejle med en lang række færger, blandt andet til små øer rundt om i Danmark. Her er det færgen mellem Rønbjerg og Livø, som gjorde klar til sidste sommertur, sidste år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Beskæftigelsesminister anerkender

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan godt se, at der er behov for, at der bliver gjort noget særligt for hovedstaden, og det vil afspejle sig i den kommende sommerpakke.

- Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt være konkret, men det kommer vi til at komme med nogle flere ord på, og så skal det forhandles sammen med folketingets partier, siger han.

Det står endnu ikke klart, hvornår udspillet til den kommende sommerpakke præsenteres, men både statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen har indikeret, at den snart er på vej.