Spareplan kan give ældre snue og røde øjne

Svage ældre i Hørsholm Kommune vil være mere udsatte for allergi og overfølsomhed, når deres sengetøj fremover kun skal skiftes hver fjerde uge.

Husstøvmiderne får bedre mulighed for at brede sig, når Hørsholm Kommune skærer i udskiftningen af sengetøj hos en gruppe svage ældre.

Husstøvmiderne får bedre mulighed for at boltre sig, når Hørsholm Kommune fremover vil spare på udskiftningen af en gruppe svage ældres sengetøj.

Et flertal i byrådet har valgt at skære i hyppigheden af udskiftning af sengetøj hos 300 ældre i kommunen, skriver Frederiksborg Amts Avis. Tidligere fik de rent sengetøj på hver anden uge, men fremover vil der gå fire uger, før pudevår, dynebetræk og lagen bliver udskiftet.

Med flere uger mellem udskiftningen af sengetøj, får eksempelvis husstøvmider bedre levevilkår, og det kan ramme de ældre på sundheden.

Flere husstøvmider i sengen højner allergirisiko

Med udsigten til, at husstøvmiderne får bedre vilkår til at formere sig, vil også risikoen for allergiske reaktioner hos de svage ældre stige, fordi de er mere sengeliggende end andre:

- Mange kan blive overfølsomme overfor husstøvmidens ekskrementer, og i værste fald får man allergiske reaktioner såsom snue, nysen og røde øjne, siger Michael René, der er lektor i hygiejne og fødevarevidenskab på Professionshøjskolen Metropol.

Han påpeger, at allergi og overfølsomhed kan blive behandlingskrævende og dermed komme til at koste penge.

Politikere bryder sig ikke om nødvendig besparelse

På Hørsholm Rådhus beklager formanden for Social- og Seniorudvalget besparelsen:

- Jeg bryder mig ikke om besparelsen, men vi er nødt til at få budgettet til at hænge sammen, siger Thorkild Gruelund (C), der afviser, at det er uværdig behandling af de ældre, når der går fire uger imellem udskiftningen af deres sengetøj.

Thorkild Gruelund forklarer, at besparelsen skulle findes, og hvis man ikke havde gennemført planen med udskiftning af sengetøjet, måtte man finde pengene et andet sted.