Spring køen over: Nu kan du lave dit eget pas

Verdens første selvbetjente pasboks åbner i dag.

Med dit gamle pas, dit NemID og dit betalingskort i hånden kan du selv forny dit pas i pasboksen på Ørestad Bibliotek. (Foto: Anne Diklev Pallesen © dr)

Fra i dag bliver det lettere og mere fleksibelt at forny sit pas, når verdens første selvbetjente pasboks åbner på Ørestad Bibliotek i København.

Pasboksen gør det muligt at ordne det hele selv, når det rødbedefarvede pas skal fornys. Men selvom der er tale om selvbetjening, er der hele tiden online forbindelse til en borgerservicemedarbejder, som guider gennem selvbetjeningen via en skærm.

Man får taget pasbillede, registrerer sit fingeraftryk og skriver under på en skærm.

På trods af at man står alene i en boks og taster sine oplysninger ind, er sikkerheden i top, forsikrer projektleder i Københavns Kommunes Borgerservice Jakob Skov.

- Vi kan ikke gå på kompromis med sikkerheden, og derfor har vi lagt nogle flere objektive sikkerhedskriterier ind, forklarer han.

Borgerservice forlanger blandt andet, at borgerne logger ind med NemID, og derudover stiller de kontrolspørgsmål fra CPR-registeret.

- Det gør man ikke normalt i ekspeditionen i borgerservice, siger Jakob Skov.

Det har taget to år at udvikle teknologien bag boksen helt fra bunden, og det er man de første i verden til at gøre, fortæller han.

- Vi har været i dialog med Rigspolitiet, Justitsministeriet, private leverandører og vores egen udviklingsafdeling i forhold til, hvad der it-teknisk kan lade sig gøre, for der er ingen empiri på det her område, siger Jakob Skov.

Pasboksen er åben for borgere i hele landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk