Stadig flere læger melder alt udsolgt

Syv af ti praktiserende læger tager ikke længere imod nye patienter. Særligt slemt ser det ud i hovedstadsområdet.

I seks kommuner har samtlige praktiserende læger indført patientstop. Fem af dem ligger i Region Hovedstaden. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det bliver sværere og sværere for danskerne at finde praktiserende læger, der vil have dem som patienter.

69,5 procent af landets praktiserende læger tager nemlig ikke længere imod nye patienter. Det viser nye tal fra De Praktiserende Lægers Organisation. Dermed fortsætter antallet af læger med patientstop med at stige.

Særligt slemt ser det ud i hovedstadsområdet, hvor fire ud af fem læger nu melder alt udsolgt.

- Region Hovedstaden er blandt de steder i landet, som har flest patienter per læge. Det tal er kun steget de seneste år, og det vil fortsætte med at stige, så længe vi oplever et stigende antal patienter samtidig med, at antallet af læger falder, forklarer Karin Zimmer, der er formand for PLO Hovedstaden.

Hun peger på, at det er svært at få de medicinstuderende til at vælge at blive praktiserende læger, derfor skal det gøres mere attraktivt at vælge den vej.

- Vi har fået mulighed for at ansætte speciallæger, så man kan blive ansat i stedet for at eje egen praksis. Det betyder, at man kan få mulighed for at prøve praksislivet af uden at skulle binde sig økonomisk fra starten. De læger, som gør det, skal holdes fast ved at gøre faget attraktivt og det handler om arbejdsbelastning, arbejdsvilkår og økonomi, siger Karin Zimmer.

I fem hovedstadskommuner er problemet ekstra stort. Hvis man flytter til Herlev, Albertslund, Rødovre, Hvidovre eller Hillerød Kommuner kan det nemlig ikke længere lade sig gøre at få egen læge inden for kommunegrænsen.

Men Hillerød-borgmester Kirsten Jensen (S) mener faktisk, at kommunen har læger nok. Problemet er ifølge hende opstået, fordi lægerne tager patienter ind fra andre kommuner. Hun vil nu gå til Region Hovedstaden for at få en løsning på problemet.

- Hvis min familie ikke kunne få en læge, så vil jeg føle, at det var meget utrygt. Og det vil jeg også tro, at de borgere, der er blevet afvist, føler. Derfor skal vi meget hurtigt tage sagen op med regionen, så vi kan få antallet af læger til at passe med antallet af indbyggere, siger Kirsten Jensen.

Karin Zimmer mener, at de mange kilometer, som nogle Hillerød-borgere risikerer at få til deres læge, øger den sociale ulighed.

- Borgeren med god økonomi, bil og overskud vil nok ikke synes, at det er så stort et problem, at der er langt til lægen. Men den borger, som i forvejen har svært ved at komme afsted, kommer ikke, hvis der er langt til lægen. Det giver en skævvridning i det reelle lægetilbud, vurderer Karin Zimmer.

Hos Region Hovedstaden fortæller det socialdemokratiske medlem af regionsrådet, Flemming Pless, som også er formand for Praksisplan- og sundhedskoordinationsudvalget, at man snart udvider med syv såkaldte lægekapaciteter. Om det er nok, vil han dog ikke forholde sig til.

- Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Men vi holder hele tiden øje med tallene og hvis det viser sig, at der mangler læger, så handler vi på det, siger Flemming Pless.

Facebook
Twitter