Statskroner går til byboeres nye altaner og badeværelser

København får staten til at betale halvdelen, når private boligejere skal have byfornyet lejligheden.

Denne ejendom på Nørrebro er blevet byfornyet for 39 millioner kroner og fremhæves af Københavns Kommune som et godt eksempel på et byfornyelsesprojekt. (Foto: Dorte Krogh. © Materiale fra Københavns Kommunes eksempelsamling om byfornyelse)

Selvom boligejerne i København får tårnhøje priser for deres kvadratmeter, kan de stadig søge hjælp fra det offentlige til at bygge en ny altan, wc og bad eller få lavet klimaforbedringer. 

Det skriver Jyllands-Posten.

I gennemsnit brugte København 134,6 millioner kroner årligt på bygningsfornyelse i perioden 2007-2014, og staten dækker halvdelen af udgifterne.  

Borgmester: Fair at fællesskabet hjælper

I København er lejlighedspriserne steget med 39 procent siden bunden i 2009.

Spørger man teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (Ø), er det helt fair, at statens penge går til boligejere, der ved et salg kan få en økonomisk gevinst ud af støtten:

- Jeg synes ikke, at det er urimeligt, at fælleskabet hjælper til med lejligheder, der for eksempel ikke har bad og toilet, siger han til P4 København.

København får den største støtte

Tidligere er byfornyelsesepengene er gået til for eksempel en privat udlejningsejendom på Nørrebro, der fik bygget tagboliger med tagterrasser, bedre isolering, rensning af facaden, franske altaner og 30 lejligheder fik nyt køkken og bad.

- Cirka en tiendedel af alle boliger i København har ikke bad eller toilet. Ser man på de boliger, har beboerne en indkomst, der er 30 procent lavere end landsgennemsnittet. Derfor synes jeg, at det er rimeligt, at vi hjælper til, siger teknik- og miljøborgmesteren.

København får 46,2 millioner kroner af By- og Boligministeriet til byfornyelse i 2015. 97 kommuner deles om resten af pengene, som i alt er 100 millioner kroner.

Byfornyelse er på dagsordenen i dag

I dag skal miljø- og teknikudvalget i København behandle flere projekter, der koster 30 millioner på Vesterbro, 46,5 millioner kroner i Bispebjerg, 14 millioner kroner i Indre Nørrebro og 93 millioner kroner i en pulje, der ikke er øremærket en bestemt bydel.