Stedfar forgreb sig på Brit: Det er et åg, ingen børn bør bære

Brit Demskov håber, at nyt materiale fra Børnerådet, der skal hjælpe fagfolk med at opdage overgreb, kan forhindre situationer som hendes egen.

Brit gik en hel barndom og ungdom med hemmeligheden om, at hendes stedfar misbrugte hende. Nu skal fagfolk blive bedre til at opdage overgreb som det, Brit blev udsat for. (Foto: © Jacob Pries DR København, Dr København)

Når Børnerådet lancerer nyt oplysningsmateriale om seksuelle overgreb, er håbet, at fagfolk fremover bliver bedre til at opdage overgreb. Mange lærere, læger og politifolk kan nemlig være i tvivl om de signaler, der kan afsløre, at et barn udsættes for seksuelle overgreb.

For 49-årige Brit Demskov (hendes mands efternavn, red.) er en af dem, der har været i den situation. Hendes stedfar udsatte hende for seksuelle overgreb, da hun var barn, og hun håber, at siden vil hjælpe fagpersoner, der er i kontakt med børn ligesom hende selv:

- Jeg håber, den kan være med til at fjerne berøringsangsten, og at de voksne får hjælp, når de er i tvivl, siger hun.

Brit Demskov oplevede selv, at hendes stedfar misbrugte hende, fra hun var 6-7 år gammel. Overgrebene stoppede først, da Brit var i teenageårene.

- Da jeg var barn, var det et åg, som ingen børn burde bære alene. Det var frygteligt. Jeg følte i mange år, at det var min egen skyld, siger Brit Demskov, der stadig er påvirket af overgrebene:

- Jeg er stadigvæk på vagt, for hvad kan der ske? Jeg har lært, at man ikke kan se, om et menneske vil en det ondt - slet ikke dem, der burde passe på dig, siger hun.

Med hjemmeside ’Når mistanken opstår’ vil Børnerådet i en række videoer give fagpersoner værktøjer til at opdage tegn på seksuelt misbrug. Det kan nemlig være vanskeligt selv for erfarne fagfolk at opdage de tegn, der viser, at noget er galt.

- Vi skal vende blikket indad, for der kommer ikke entydige tegn seksuelle overgreb. Vi skal lægge mærke til, når et barn ændrer adfærd og altid dele vores bekymring med andre fagpersoner, siger Katrine Zeuthen.

Hun er lektor i klinisk børnepsykologi og har været med til at udvikle materialet for Børnerådet.