Stephanie passer sin søn derhjemme: Det giver ham den bedste start på livet

Antallet af børn, der bliver hjemmepasset, er steget markant de seneste år.

Stephanie Magnussen fra Frederiksberg har valgt at hjemmepasse sin 14-måneder gamle søn Eliot et par år, indtil han skal i børnehave. På den måde hænger familiens liv bedre sammen, og de giver Eliot den start på livet, de synes er bedst for ham. (Foto: © Kathrine Ejdum, DR P4 København)

På en legeplads i København sidder 14-måneder gamle Eliot og leger med en blå plastikrive, der bliver banket ned i en grøn spand.

Hans mor Stephanie Magnussen har sammen med sin mand besluttet sig for, at hverdagen som erhvervsrejsekonsulent, hvor arbejdsdagen ikke nødvendigvis sluttede kl. 16, er lagt på hylden for en tid og erstattet med en hverdag som mor, der hjemmepasser sin søn.

- Vi tror på, at det er det bedste for vores søn og vores familie. Vi mener, det er den måde, vi kan skabe den bedste, mest rolige og nærværende start på livet for ham, fortæller Stephanie Magnussen.

Hun er blot en af stadig flere forældre, der vælger at droppe rød stue, madpakker og farvelseancerne ved institutionernes vinkevinduer. Antallet af børn, der bliver hjemmepasset er nemlig steget markant de seneste år. Det viser en rundspørge, som P4 København har lavet til de kommuner, der giver tilskud til hjemmepasning.

På fem år er antallet samlet set fordoblet i ti af kommunerne. Det er for eksempel Køge, Roskilde, Helsingør, Dragør og Hillerød, der har væsentlig flere hjemmepassede børn end tidligere.

- Vi bekymrer os ikke om sygedage, eller hvem der henter og bringer. Vi kan tage dagen, som den kommer, og har nærmest ikke sat et vækkeur, siden han blev født, fortæller Stephanie Magnussen.

Farvel til hamsterhjulet

Hos småbørnsfamilieforeningen Samfo oplever de også en stigende interesse for at bytte otte til fire-jobbet ud med en periode som hjemmegående.

- Der er rigtig mange småbørnsforældre, som ønsker at gøre op med hamsterhjulet. De længes efter tid, omsorg og nærvær med deres børn, siger Line Sofie Andersen, formand for Småbørnsfamilieforeningen Samfo.

Valget handler både om større fokus på tiden med sine børn og et enklere liv, men for nogle kan det også være et klart fravalg af børnehaver og vuggestuer, mener Line Sofie Andersen.

- Når der er dårlige normeringer og svære tider i institutionerne, så gør det jo også, at vi som forældre mister tilliden til institutionerne, siger Line Sofie Andersen.

Kommune: Bevidst valg

Når flere forældre vælger at gå hjemme og passe deres børn, så er det et bevidst tilvalg.

Det oplever de i Køge Kommune, hvor antallet af hjemmepassede børn er steget fra 19 til 89 på fem år.

- Det er et aktivt tilvalg om en måde at leve sit familieliv på, og jeg synes, det er rigtig positivt, at man har den mulighed for at tilrettelægge sit familieliv, siger dagtilbudschef i Køge Kirsten Eriksen.

Men mens en række af hovedstadens kommuner betaler tilskud til stadig flere forældre, der vælger at passe deres børn derhjemme, så er der også en række kommuner, der siger nej til ordningen.

I f or eksempel Fredensborg, Halsnæs, Glostrup, København og Hørsholm Kommune er ordningen valgt fra. Det er helt bevidst, siger socialdemokrat Per Frost Henriksen, som er formand for børne- og skoleudvalget i Fredensborg.

- Som forberedelse til skolen er det en god ide at være i en institution og være sammen med andre og blive integreret i samfundet og få den dannelse, det er muligt ved at være sammen med andre børn, siger Per Frost Henriksen (S).

Udvikling og økonomi

Tilbage i sandkassen, hvor Eliot leger sammen med andre små børn, hvis mødre også har valgt livet som hjemmepasser, understreger Stephanie Magnussen, at hun ikke frygter, at Eliot går glip af læring og udvikling, selvom han ikke har en hverdag i dagpleje eller vuggestue. De mødes flere gange om ugen med en gruppe af andre hjemmepassere.

- Vi er sammen med andre jævnaldrende børn nærmest hver dag. Han lærer at lege og spejle sig i andre, så hans udvikling er helt normal. Han kan stadig lege frit omkring, men når han så får behov for mig, så er jeg der altid, fortæller Stephanie Magnussen.

Familien bor i Frederiksberg Kommune, som er en af de 15 kommuner i hovedstadsområdet, der giver tilskud til forældre, der hjemmepasser deres børn.

Stephanie Magnussen mener, at hjemmepasning er et spørgsmål om prioritering, men tilskuddet fra kommunen er velkomment.

- Det er priviligeret, at vi får det tilskud, og jeg synes, det ville være fantastisk, hvis alle kunne få den form for støtte, hvis man gerne vil vælge et alternativ til vuggestuen, siger hun.

Planen er, at institutionslivet er skiftet ud med hjemmepasning til Eliot skal i børnehave.