Største it-opgradering i 25 år: I nat opdateres sygehusenes sundhedssystem

Landspatientregisteret, der indsamler data til blandt andet forskning om patienters kontakt med hospitalerne, opgraderes fra i nat.

Opdateringen betyder, at personalet skal notere alle ændringer i patientjournalerne om eksempelvis medicin på papir eller i Word. Først når opdateringen er færdig lørdag aften, kan hospitalerne manuelt indtaste ændringerne i journalerne. (Foto: Preben madsen © Scanpix)

Når klokken slår 03:00 i nat, begynder en af de største it-opgraderinger i sundhedssektoren nogensinde, når Landspatientregisteret i Region Hovedstaden og Region Sjælland opdateres.

Opdateringen af systemerne varer 16 timer, og undervejs kan personalet ikke redigere i journaler.

Det betyder, at patienters information om for eksempel medicin skal noteres på papir eller i word. Først når opdateringen er færdig lørdag aften, kan hospitalerne manuelt indtaste ændringerne i journalerne.

Blandt personalet på Nordsjællands Hospital er man dog helt rolig, siger sygeplejerske Vibeke Marstrand.

- Jeg ved, hvad jeg skal, og vi er godt forberedt, siger hun.

Selvom personalet skal benytte word eller papir i de timer, systemet bliver opdateret, så kan patienterne være helt rolige, mener Vibeke Marstrand.

- Der er blevet lavet en manual for, hvilke arbejdsgange vi skal have. Hvad vi skal registrere fra alt fra blodtryk til afføring, til hvad vi skal have fat i (af medicin, red.). Så det er ikke op til tilfældighederne, hvad vi skal, siger hun.

Andre regioner følger efter

Det er Sundhedsdatastyrelsen, som administerer systemet. Her har man store forventninger til det nye system, lyder det fra direktør Lisbeth Nielsen.

- Vi forventer, at vi meget bedre kan afspejle, hvordan borgerne oplever det danske sundhedsvæsen. Hvad er det, vi fejler? Og hvordan er det, vi bruger sundhedsvæsenet?

Alle regioner er forpligtet til at indføre den nye version af Landspatientregisteret.

Og hos Sundhedsdatastyrelsen er man godt klar over, at den historisk store opdatering kan skabe udfordringer, siger Lisbeth Nielsen.

- Patienterne kommer ikke til at mærke det direkte. Men det kan godt være, personalet tænker: 'Hvordan er det, jeg skal få det her registreret?'. Det er noget af det, vi kan være bekymret for, siger hun og fortsætter:

- Men grundlæggende har vi gjort det her for at gøre det mere logisk og enkelt, hvordan man skal indberette ting.

Samtidig med Landspatientregistret bliver også Region Hovedstaden og Region Sjællands it-system Sundhedsplatformen opdateret. Det er på grund af den opdatering, at det tager 16 timer at opdatere Landspatienregistret.

Facebook
Twitter