Stor andel af medarbejdere i københavnsk forvaltning har oplevet krænkende adfærd fra den politiske ledelse: 'Det er fuldstændig vanvittigt'

Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) erkender, at hovedparten handler om hende.

Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Ritzau Scanpix)

Der er omfattende problemer med krænkende adfærd i Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsforvaltning. Det viser en intern rapport om arbejdsmiljøet. Kommunen har udarbejdet rapporten i forlængelse af de seneste måneders massive kritik af venstreborgmester Cecilia Lonning-Skovgaards ledelsesstil.

Rapporten blev mandag morgen præsenteret for medarbejderne. Den viser blandt andet, at 27 procent af de 188 medarbejdere, der har svaret på undersøgelsen, har oplevet krænkende adfærd på arbejdspladsen. Næsten halvdelen af dem svarer, at den politiske ledelse i forvaltningen står bag krænkelserne.

Det er rystende læsning, siger formand for Djøf Offentlig Sara Vergo.

- Det vidner om et ret stort ledelsessvigt, når så mange mennesker oplever krænkende adfærd på deres arbejde, siger hun og fortsætter:

- Det er jo nogle fuldstændig vanvittige tal. Det er vanvittigt, at man har en organisation, hvor så mange mennesker går på arbejde hver dag, og måske har ondt i maven.

Formand for HK Hovedstaden Ditte Gottlieb Bredahl kalder rapporten for chokerende, og det værste hun har set i sine 13 år som tillidsvalgt.

Selvom rapporten ikke giver præcist svar på hvem i den politiske ledelse, der står bag krænkelserne, så mener HK-formanden, at resultaterne siger en del om borgmesterens ledelsesstil.

- Det bekræfter det billede, som nogle af medarbejderne har tegnet af Cecilia Lonning-Skovgaards adfærd. Der er tale om en borgmester, der i særklasse opfører sig fuldstændig uacceptabelt, siger Ditte Gottlieb Bredahl.

Undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø blev igangsat i februar efter længere tids kritik af borgmesterens ledelsesstil.

Kritikken blev blandt andet fremført af fagforbundene Djøf og HK, der i et åbent brev i januar på vegne af 2000 medarbejdere kritiserede borgmesteren for at have en “dybt problematisk ledelsesstil”.

Få uger efter modtog Københavns Kommunes Borgerrådgiver en whistleblowerindberetning. Her beskrev anonyme medarbejdere blandt andet, hvordan borgmesteren skaber et dårligt arbejdsmiljø og underkender embedsværkets beslutninger.

Cecilia Lonning-Skovgaard har gennem hele forløbet fastholdt, at hun ikke har en krænkende adfærd, men i få tilfælde har optrådt uhensigtsmæssigt. Hun har ligeledes flere gange slået fast, at kritikken var udtryk for et anonymt karaktermord på hendes person.

Men når man læser undersøgelsen, er det åbenlyst, at der er et stort problem under Cecilia Lonning-Skovgaards ledelse, lyder det fra både HK og Djøf.

- Det her er ikke karaktermord. Det er faktisk et råb om hjælp fra rigtig mange medarbejdere. Jeg synes, det kalder på, at borgmesteren erkender, at hendes adfærd i organisationen er dybt alvorlig og smertefuld, siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Ekspert: Alarmerende rapport

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har set rapportens konklusioner, og han kalder det alarmerende læsning. Ifølge ham er det ikke kun den store andel af medarbejdere, der har oplevet krænkelser, man skal lægge vægt på.

Rapporten slår nemlig også fast, at ledelsesstilen påvirker hele beskæftigelsesindsatsen i hovedstaden.

- En del medarbejdere oplever, at man ikke er styret af faglighed og saglighed, når man træffer beslutninger, men at det i stedet er politik, der påvirker beslutningerne. Det er jo stik imod det retssamfund, vi lever i, siger Roger Buch.

De øvrige partier i beskæftigelses- og integrationsudvalget udtalte i starten af februar en fælles kritik af Cecilia Lonning-Skovgaard og krævede svar på, hvordan hun ville genskabe tilliden til medarbejdere.

Undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø viser dog, at der er brug for mere fra de øvrige politikere på rådhuset, vurderer Roger Buch.

- Det er en pligt, at man sørger for, at det her stopper. Det er en meget alvorlig rapport, som også må føre til, at man reagerer fra politisk side, siger han.

Hos fagforbundet HK har Ditte Gottlieb Bredahl også en forventning om, at de folkevalgte omkring Cecilia Lonning-Skovgaard træder i karakter nu.

- Beskæftigelses- og integrationsudvalget har, ligesom borgmesteren, gået og ventet på den her undersøgelse. Nu er den kommet, og nu må udvalget påtage sig ansvaret for, at det her stopper, siger hun.

Hverken Djøf eller HK vil tage stilling til om Cecilia Lonning-Skovgaards person står i vejen for at genskabe tilliden mellem medarbejdere og den politiske ledelse. Begge fagforbund har dog en klar forventning om, at undersøgelsen fører til øjeblikkelig handling.

- Nu er der beviser for, at det her ikke bare er noget snak eller nogle ømme tæer. Det er en grundlæggende usund kultur i den her forvaltning, som der skal gøres noget ved. Det kan ingen tillade sig at stille spørgsmålstegn ved længere, siger formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

Borgmester: Det er noget, jeg tager dybt alvorligt

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard har haft nogle dage til at tygge på undersøgelsens resultater.

- Det er et stort problem, og det er for mange. Og det er noget, jeg tager dybt alvorligt.

24 medarbejdere har oplevet krænkende adfærd fra den politiske ledelse. Hvor mange af de medarbejdere henviser til dig?

- Det gør hovedparten jo, for jeg er den, der primært har kontakten med vores medarbejdere, og jeg er borgmester, siger Cecilia-Lonning-Skovgaard.

Hun holder fast i, at hun er den rigtige til at vende skuden og rette op på arbejdsmiljøet i forvaltningen.

- Jeg er demokratisk valgt af københavnerne, vi har en politisk ledelse, så ja, selvfølgelig er jeg det.

Men hun erkender, at der skal forandringer til.

- Kritikken har selvfølgelig gjort, at jeg har set indad, og jeg får noget professionel hjælp til at håndtere de stresssituationer, hvor jeg ikke har opført mig hensigstmæssigt.

- Jeg vil læne mig op ad den plan, som vi nu kommer til at lave sammen med medarbejderne, og det indebærer blandt andet at tale med medarbejderne på dialogmøder, siger hun.