Stor fremgang i økologiske landbrug: Se hvordan det ser ud hos dig

Det økologiske landbrug voksede med 13 procent sidste år. Dermed er 9,2 procent af det samlede landbrugsareal i Danmark nu økologisk.

Både frygten for farlige stoffer og opmærksomheden på miljøet får flere til at købe økologi, og det får stadig flere landmænd til at omlægge deres landbrug. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De sidste mange år er vi i stigende grad begyndt at vælge den dyre, økologiske vare i supermarkedet frem for den billige, og det har fået landmændene til at øge deres økologiske produktion.

Det fortæller projektleder i Økologisk Landsforening Jens Hermansen.

- Når der er folk, der gerne vil aftage de økologiske varer, så står der også nogle flere landmænd klar til at producere dem.

Tallene fra 2017 viser således, at det økologiske landbrugsareal i Danmark nu udgør 9,2 procent, og det er en udvikling, man glæder sig over i Økologisk Landsforening.

- Det er rigtig positivt, at vi oplever den her fremgang. Den afspejler den vækst, man kan se i supermarkederne og på eksporten. Og det er en udvikling, der kun kommer til at forsætte, siger Jens Hermansen.

Drømmen om et øko-landbrug

Neel og Marc Seerup Hansen hører til nogle af de landmænd, der jubler over den økologiske fremgang. I foråret blev de færdige med at bygge deres eget økologiske landbrug Seerupgaard i Dragør ved København og målet er, at deres kunder både skal komme forbi gården for at opleve den økologiske produktion og ikke mindst købe de økologiske produkter med hjem.

- Vores mål er på sigt at være med til at skubbe Danmark imod at blive hundrede procent økologisk, så kan vi jo lige så godt starte herude, siger Marc Seerup Hansen.

Og på Seerupgaard kan man mærke, at der er interesse for de økologiske produkter, og det, de hører fra deres kunder, er, at det både handler om frygten for pesticider og bekymringen for miljøet.

- Ofte tror jeg, det starter med frygten og med ønsket om at gøre det så godt som muligt for ens børn. Og så er plusset, at man ved, at når man køber økologisk, så sparer man altså grundvandet for nogle ikke så heldige stoffer, siger Neel Seerup Hansen.

Frygten for pesticidrester

Hos COOP Danmark nikker man genkendende til, at efterspørgslen på økologi er blevet større.

- Vi har haft en meget stor vækst i det økologiske salg de sidste fire år i hvert fald. Og vi har et vækstmål om at ville fordoble økologien fra 2015 til 2020, og det ser altså ud som om, vi er på vej til at indfri det mål, siger økologiansvarlig chef i COOP Danmark Thomas Roland.

Og hvis man spørger forbrugerne, hvorfor de i stigende grad går efter de økologiske varer i køledisken, så er der ifølge Thomas Roland flere forskellige årsager til det.

- Det afhænger af, hvilken økologisk vare forbrugeren står med. I forhold til frugt og grønt er det i høj grad ønsket om ikke at få pesticidrester med i kurven, som vi ved er en meget stærk driver. Der har været relativ meget diskussion og snak om det i forhold til grundvand og andre ting de sidste par år; det kan jo godt have haft en effekt.

Ifølge Thomas Roland er det desuden hensynet til dyrevelfærd, der spiller ind, når forbrugeren vælger deres varer fra et økologisk landbrug frem for et konventionelt.

For Marc og Neel Seerup Hansen på Seerupgaard har det økologiske landbrug været et familieforetagende. De købte den økologiske grund fra Neel Seerup Hansens far, og det var aldrig på tale at drive landbruget på andre måder end den økologiske.

- Vi har slet ikke lyst til at være landmænd, hvis ikke det skulle være for at være økologer, siger Neel Seerup Hansen.

På gården handler det for dem om at være så økologisk som muligt. Det gælder helt ned til deres produktion af økologisk honning.

- Det skal være rent, og der skal ikke være nogen som helst farlige stoffer, som man hælder ud over jorden eller ud over planterne, siger Neel Seerup Hansen.

I Danmark findes der nu 3.469 økologiske gårde som Seerupgaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter