Stor misbrugssag giver lange sagsbehandlingstider: Niveauet er 'stærkt bekymrende'

Børn landet over må vente alt for længe på at blive videoafhørt af politiet.

Efterforskningen af sagen mod den 33-årige mand har varet i halvandet år.

En 33-årig mand fra Esbjerg-området sidder lige nu varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have blufærdighedskrænket og udsat flere drenge under 15 år for anden seksuel omgang end samleje.

Sagen om grooming og seksuelt misbrug af potentielt flere hundrede børn og unge trækker store veksler på flere af landets politikredse.

Hos politiet og anklagemyndigheden er sagen omtalt som Operation TAHCPANS - altså Snapchat stavet bagfra. De vil dog ikke bekræfte, at det er gennem Snapchat, at kontakten til drengene er foregået.

En af konsekvenserne er, at børnene i den konkrete sag - og andre eventuelle sager med mistanke om seksuelle krænkelser og overgreb - må vente alt for længe på at blive afhørt.

I en rapport fra anklagemyndigheden bliver den lange ventetid i flere politikredse vurderet til at være på et 'stærkt bekymrende niveau'.

Det gælder Syd- og Sønderjyllands-, Midt- og Vestjyllands- og Nordsjællands Politi, hvor man bekræfter, at netop sagen om den 33-årige mand har været medvirkende til den bekymrende ventetid.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man også et 'stærkt bekymrende niveau' i sagsbehandlingstiderne, men her vurderer man ikke, at det direkte er grooming-sagen, der er årsagen.

Foreninger bekymrede over sagsbehandlingstider

Afhøring af børn i sager med krænkelser, som i sagen fra Esbjerg, skal foregå inden for syv dage efter anmeldelsen.

I Nordsjællands Politi er man godt klar over, at man ikke har overholdt den frist.

- Vi er den politikreds, som har flest af de her sager fra Sønderjylland-sagen, og det er en ekstra opgave oveni. Men vi skal selvfølgelig kunne servicere alle og sørge for, at alle får den behandling, der gør, at vi kommer ned under syv dage, siger politiinspektør Lau Thygesen fra Nordsjællands Politi.

Hos Red Barnet er man meget bekymret over sagsbehandlingstiden.

- Jo længere tid der går for børnene, jo sværere er det at rekonstruere det, der er sket, siger Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.

Han bakkes op af direktøren hos Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

- Bag hver af de her lange ventetider i den enkelte sag er der et barn i en rigtig vanskelig situation, siger han.

Det er den øverste ledelse i Nordsjællands Politi, den regionale statsadvokat og Rigspolitiet, der nu skal lægge en plan for, hvordan sagsbehandlingstiderne nedbringes.

Men også på Christiansborg er man opmærksom på den lange sagsbehandlingstid.

- Det her handler selvfølgelig om ressourcer, men også om at vi følger det her meget tæt, og kigger på hvordan vi kan forbedre det, siger retsordfører for Socialdemokratiet Jeppe Bruus og fortsætter:

- Det er utilfredsstillende, og derfor er der også tilsyn, der følger op lokalt. Men nogle steder er sagsbehandlingstiden alt for lang, siger han.