Der kan blive længere mellem sports- og kulturbegivenheder i størrelsesordenen Ironman og VM i Ishockey i København i fremtiden.
Det frygter arrangører, erhvervsliv, borgerlige politikere og turismeorganisationen Wonderful Copenhagen.
Meldingen kommer efter Kultur- og Fritidsudvalget har lagt op til at skære halvdelen af de 4,8 millioner kroner, som kommunen årligt bruger på events.
Samtidig vil man hjemtage opgaven om at tiltrække events til hovedstaden. Det har hidtil været Wonderful Copenhagens ansvar.
- Det kommer potentielt til at betyde færre events i den internationale klasse såsom VM i Ishockey eller World Pride Parade. Det kræver et stort netværk og tilstedeværelse internationalt, hvor man bygger kontakter op over lang tid. Og det har Wonderful Copenhagen gjort, siger Kit Lykketoft, kongreschef i turismeorganisationen.
Hun får støtte fra en lang række virksomheder og arrangører, der har sendt breve til udvalget og borgmestrene i håb om at få bremset besparelserne.
En af medunderskriverne er Thomas Veje Olsen, der er direktør for triathlon-løbet Ironman, der finder sted hvert år i København og Nordsjælland. Han er bekymret for, at særligt små græsrods-events vil blive overset og drukne i bureaukrati, hvis kommunen selv skal stå for at tiltrække nye begivenheder.
- Uden at overdramatisere tror jeg ikke, at vi var blevet så store. Der er større risikovillighed hos Wonderful Copenhagen til at satse på uprøvede kort. Hos kommunen bliver det mere politisk og mudret, siger han.
- De små events har brug for opbakning og gødning, så de kan vokse sig store og flotte, som det er sket for vores vedkommende. Jeg er bekymret for dem. Der er en underskov af ting, som man risikerer ikke at opfange, siger Thomas Veje Olsen.
Færre kunder og penge i kassen
Hos Dansk Erhverv er turismechef, Lars Ramme Nielsen, særligt bekymret for, om planerne kommer til at betyde færre events på årsbasis.
Det kan nemlig få betydning for de mange hoteller, der lige nu skyder op i hovedstaden med op mod 8000 nye hotelværelser, der skal sørge for overnatningsmuligheder til besøgende under eksempelvis store kultur- og sportsbegivenheder.
- Hvis der kommer færre events, kommer der færre kunder og penge i kassen. Man reducerer væksten og kraften i byen, når man kommunaliserer events, siger Lars Ramme Nielsen, der har svært ved at forstå, hvorfor kommunen ændrer noget, som, ifølge ham, fungerer godt.
Han får opbakning fra Venstres beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard. Hverken Venstre eller Liberal Alliance var en del af flertallet bag beslutningen.
- Det har taget årevis at opbygge netværk, ekspertise og kompetencer, der har gjort det muligt at tiltrække ishockey-, håndbold- og fodbold-events til København. Opgaven ligger godt hos Wonderful Copenhagen, der har arbejdet med det i årevis. Det er naivt at tro, at man kan flytte opgaven til nogle embedsmænd, der først skal sætte sig ind i området, siger hun og fortsætter:
- Vi er bange for, at man smider barnet ud med badevandet, og at der kommer til at gå 10 år, hvor Københavns Kommune ikke får tiltrukket en eneste stor sportsbegivenhed. Det giver en fattigere og kedeligere by, siger hun.
S: Opråb gør indtryk
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å). Hans kollega i Kultur- og Fritidsudvalget Jonas Bjørn Jensen (A) siger til gengæld, at de forskellige opråb gør indtryk.
Alligevel fastholder partiet sin tilslutning til forslaget og han afviser, at besparelserne vil få konsekvenser for hverken antallet af events, virksomhedernes bundlinjer eller give mere bureaukrati.
- Vi holder jo ikke op med at ville tiltrække events og større arrangementer til København. Det håber vi stadig, vi har held med. Hvis vi begynder at se, at det bliver sværere, må vi tage bestik af situationen. Men i første omgang tror vi stadig på, at vi godt kan håndtere det selv. København er et stærkt brand og en stærk event-by, siger han.
Spareforslaget er en del af de kommende budgetforhandlinger. Bliver de til virkelighed vil Københavns kommune oprette et nyt eventråd bestående af Region Hovedstaden, Sport Event Danmark og Wonderful Copenhagen, der skal levere anbefalinger til kommunen, der tager stilling til, hvilke sports- og kulturbegivenheder, man ønsker at satse på.
Netop den konstruktion skal sikre, at fremtidens events i hovedstaden ikke drukner i bureaukrati, siger Jonas Bjørn Jensen.
- Når vi hjemtager opgaven, så fjerner vi også et led (Wonderful Copenhagen, red.) og det skulle gerne give en afbureaukratisering, siger han.