Sundhedsminister: Færre tilsynsbesøg styrker patientsikkerhed

Både Ældre Sagen og Ældrerådet kritiserer ny tilsynsaftale, der skruer ned for tilsyn på landets plejehjem.

Under de seneste tilsyn fandt man farlige fejl på hvert andet plejehjem i landet. Sophie Løhde vil fejlene til livs ved at fokusere tilsynet på plejehjem med mange fejl. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Den nye tilsynsaftale er en gevinst for ældres patientsikkerhed på landets plejehjem.

Det mener sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V). Hun vil, sammen med et bredt flertal i Folketinget, droppe det faste, årlige tilsyn med plejehjemmene og i stedet holde mere øje med de plejehjem, hvor der bliver begået flest fejl eksempelvis med fejlmedicinering.

- Det handler om at styrke patientsikkerheden ved at rette fokus på de plejehjem, hvor der er udfordringer. Samtidig skal de plejehjem, hvor der grundlæggende er fokus på sikkerheden, slippe for tilsynsbesøg, siger hun.

Planerne møder kritik fra Ældre Sagen og Ældrerådet i Københavns Kommune.

Det er særligt problemer med medicinering på plejehjemmene, der får organisationerne til at råbe vagt i gevær. Seneste tilsyn viste, at der var fejl i medicineringen på ni ud af ti plejehjem i hovedstadsområdet. Det viser en gennemgang, som P4 København har lavet af rapporterne fra de seneste tilsyn på 151 af hovedstadens plejehjem.

Det er dog netop fejl med medicin, som den nye tilsynsaftale skal gøre noget ved, siger Sophie Løhde.

- Jeg vil aldrig kunne garantere, at der ikke sker fejl. Men i dag fører vi ikke tilsyn med store dele af sundhedsvæsenet. Derfor vil vi bruge ressourcerne der, hvor der er den største risiko for patientsikkerheden og færre, der hvor der grundlæggende er styr på tingene, siger hun.

Med den nye ordning ender plejehjemmene i en kategori i sundhedsvæsenet, hvor der kun er ressourcer til at føre tilsyn med 10 procent.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.