Sundhedspersonale på afvænning

Risikoen for at blive slået ihjel eller invalideret af en læge eller en sygeplejerske med et stof-, alkohol- eller pillemisbrug er reduceret markant. Det skriver metroXpress.

Op mod 100 ansatte i Region Hovedstaden er under konstant tilsyn og i behandling, fordi de er til fare for andre, typisk på grund af et misbrug af morfin, sovemidler, nervemedicin, hash, narko eller alkohol. (© DR)

Landets hospitaler har de seneste år taget et historisk opgør med et tabu, som før betød, at ingen turde indberette ansatte med et misbrug. Ansatte som i årevis fik lov til at udgøre en uafbrudt trussel mod landets syge.

- Sygehusene er blandt andet ved at indføre alkoholpolitik blevet meget mere opmærksomme på misbrugsproblemerne, hvorved flere kommer i behandling. Det forbedrer patientsikkerheden og er en glimrende udvikling, siger Eva Bidstrup, chefkonsulent i Tilsyn og Patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedspersonale i hovedstaden under lup

Der findes ikke landsdækkende tal for, hvor mange der bliver indberettet, men alene i hovedstadsområdet er 80-100 læger, sygeplejersker og sosu-assistenter nu konstant under tilsyn og i behandling, fordi de er til fare for andre, typisk på grund af et misbrug af morfin, sovemidler, nervemedicin, hash, narko eller alkohol.

- Tabuet er brudt, og kulturen er ændret over de seneste år. Tidligere så alle i misforstået hensyn og loyalitet gennem fingrene med det sundhedspersonale, der var på stoffer, piller eller alkohol. Nu bliver de indberettet hyppigere og tidligere, siger embedslæge Kristine Holck fra Embedslægeinstitutionen.

Afleverer urinprøver

Den udmelding bekræfter overlæge og psykiater Finn Zierau fra Center for Misbrugsbehandling i Københavns Kommune, hvor det sygehuspersonale, som er under tilsyn i mindst et år, op til tre gange om ugen skal aflægge en urin- eller blodprøve for at bevise, at de er clean.

- Men der går stadig ofte 10 år, før misbrugerne bliver afsløret. Og det er sjældent, at de selv går op til hospitalsdirektionen og beder om hjælp. Det er hyppigst medarbejdere, der underretter cheferne, som så prikker de pågældende på ryggen, siger Finn Zierau til metroXpress.

Facebook
Twitter