Syge borgere slipper for turen til hospitalet: Her kører sygeplejerskerne ud

Flere kommuner har succes med at sende sygeplejersker ud til syge borgere.

Akutsygeplejerske Lena Halberg er en af de sygeplejersker, der kører ud til syge borgere i Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal kommuner. (Foto: Dr © dr)

Når syge ældre skal have lagt et kateter eller taget en blodprøve, bliver det oftere gjort i deres eget hjem.

Det er tilfældet i flere kommuner i hovedstadsområdet, hvor man på tværs af kommunegrænser samarbejder om såkaldte akutteams. De består af sygeplejersker, der efter aftale med den praktiserende læge og Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 bliver sendt hjem til syge borgere.

På den måde slipper patienterne for en tur til hospitalet eller lægen.

Det en stor fordel, mener 94-årige Alis Henny Pedersen, der har haft besøg af akutteamets sygeplejersker efter symptomer på en blodprop.

- Jeg er ikke i stand til selv at tage ned til lægen, og jeg kan ikke lide at komme på hospitalet, for dér taler de hen over hovedet på en. Så det her er en meget stor hjælp for mig, siger hun.

Akutsygeplejerske Lena Halberg er en af de sygeplejersker, der bliver sendt hjem til syge borgere. En del er ikke klar over, at det ikke længere er vagtlægen, der kommer hjem til dem.

- Jeg oplever tit, at borgerne spørger: 'Hvem er du' og 'hvor kommer du fra', fordi vi er en ny afdeling, som borgerne ikke er bevidst om endnu. Men det betyder ikke noget for dem, for de er bare glade for, at vi kommer, siger hun.

Evaluering bakker op

I Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal kommuner har man siden april sidste år har haft et fælles akutteam som del af et frikommuneforsøg, og de foreløbige erfaringer er gode, viser en status fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter For Velfærd.

Ikke bare for borgerne, men også for sygeplejerskerne, siger Margret Bjarnadottir, som er leder af akutteamet.

- Mit personale kan faktisk arbejde, få opkald og tilse borgere uden at skulle ringe til den pågældende kommune og få lov til at tilse borgeren først.

Politikere roser forsøg

Og de færre unødvendige ture på hospitalet og flere behandlinger i eget hjem glæder Jens Ive (V), som er borgmester i Rudersdal Kommune.

- Vi er glade for, at vores idé kan udføres positivt i hverdagen, for det giver meget meningen for de ældre, som vi nu i højere grad kan tage hånd om ude i deres egne hjem.

Ifølge Jens Ive er der flere fordele ved, at akutteamet er et fælles projekt mellem de tre kommuner.

- Det giver kommunerne et fagligt fællesskab, og det giver en rubusthed, når vi lige pludselig har 100.000 borgere i en fællesindsats, og så giver det også mulighed for at dele viden, siger borgmesteren.

Også regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (A) har ros tilovers for kommunernes samarbejde om akutteams.

- Det giver en bedre behandling af borgerne og færre hospitalsbesøg, og det vil vi gerne understøtte mere af. Det er også til gavn for vores akutmodtagelser og personalet på hospitalerne, at vi ikke skal se patienter, der lynhurtigt bliver sendt hjem igen.

Forsøget i de tre kommuner har kørt siden april og evalueres i 2020. Også Herlev, Furesø og Ballerup har et fælles akutteam.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter