Theodors far er psykisk syg: børnekursus deler han sine tanker

Et kursus for børn med psykisk syge forældre bliver udbredt til alle hovedstadens psykiatriske centre.

- Jeg har lært, at jeg ikke behøver at være bekymret. Man skal tale om, hvordan man har det, siger Theodor om kurset. (Foto: Peter Bye Andersen DR København © (c) DR)

Bekymringen for, at far tager for meget medicin og får det endnu dårligere, er det hårdeste ved at have en far med bipolar lidelse, fortæller 9-årige Theodor.

Ligesom mange andre børn af psykisk syge forældre har Theodor oplevet at slås med ensomhed, bekymringer og skyldfølelse. Særligt tanker om farens medicin har gjort den ellers livlige dreng lidt trist og stille i perioder.

- Det er ikke så sjovt at have en far, der har det rigtig dårligt, siger han.

Men det har ændret sig, efter han er kommet på et børnekursus sammen med andre børn i samme situation. På kurset snakker, lytter og leger børnene sig til bedre at kunne forstå psykisk sygdom, sig selv og den syge forælder.

Blandt andet spiller børnene et brætspil, hvor det gælder om at svare rigtig på spørgsmål om psykiske sygdomme. Et spil, hvor Theodor ofte kommer først med et korrekt svar.

- Jeg har lært, at jeg ikke behøver at være bekymret. Man skal tale om, hvordan man har det, siger han.

Kursus udbredes

Børnekurset varer seks uger, hvor børnene mødes en gang om ugen. Indholdet bliver tilpasset børnenes alder, modenhed og viden og er blevet testet på omkring 50 børn. Det har givet mange positive tilbagemeldinger, og derfor bliver børnekurset nu udbredt til samtlige psykiatriske centre i hovedstaden.

- Det giver børnene en tryghed og redskaber, så de kan håndtere udfordringer og passe på sig selv, siger projektleder og socialrådgiver, Katrine Frydendal.

Hos landsforeningen for pårørende til psykisk syge 'Bedre Psykiatri' roser landsformand Knud Aarup beslutningen om at udbrede børnekurserne.

- Vi har haft alt for lidt fokus på børn, der vokser op med psykisk syge. Børnene lider under det, siger han.

Alligevel mener Knud Aarup ikke, at det er nok. For børn, hvis forældre ikke kommer på centrene, får ikke tilbudt kurset. Derfor opfordrer han kommuner og regioner til at gøre endnu mere på området.

- Mange børn bliver selv psykisk syge, fordi de ikke får bearbejdet traumerne, siger Knud Aarup, der blandt andet vil have daginstitutioner og skoler til at blive bedre til at holde øje med elever, hvis forældre har en psykisk sygdom.

Regionsrådsformand: Vi har ikke været gode nok

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), erkender, at regionen ikke har været god nok til at tage sig af børnene. Men det bliver der lavet om på nu – og udbredelsen af børnekurset er første skridt, lover hun.

- Vi har sat rigtig mange forskellige tiltag i gang på børneområdet de seneste år. Derfor skal vi nu tage stilling til, hvilke tiltag vi skal brede ud, så det ikke bliver i det små. Vi vil gerne vise, at vi kan tage os af børnene, siger hun.

Tilbage hos Theodor er det sidste kursusdag med de andre børn. Brætspillet blev uafgjort mellem pigerne og drengene.

Han kigger stolt på det diplom, han har fået for at have bestået kurset.

- Jeg synes, det er sejt af mig, siger han med et smil.

Det synes hans mor Anne også. Hun er ligesom de andre forældre, ankommet til kursets sidste halve time for at høre, hvad børnene har lært.

- Det har gjort en kæmpe forskel for ham, at mødes med andre børn og se, at der findes andre børn med psykisk syge forældre. Jeg kan mærke, at han er mere åben over for at tale om sygdommen nu, siger hun.

DR er bekendt med Theodors og Annes fulde navne, men har valgt at anonymisere dem af hensyn til deres privatliv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter