Thornings afløser: Jeg vil bringe København tilbage på dagsordenen

PORTRÆT: Han er afløseren for Helle Thorning Schmidt i Folketinget. Betegner sig selv som politiker 24 timer i døgnet. Nu vil Lars Aslan Rasmussen bringe København tilbage på den politiske dagsorden.

- Når jeg brænder for en sag, så holder den mig vågen. Derfor kan du godt få en mail fra mig kl. 3 om natten, og den kan godt være lang, siger Lars Aslan Rasmussen. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Kontoret er så småt ryddet. To ledninger, der skulle sidde i en computer, hænger ud fra en væg. Kun et par dokumenter på skrivebordet, et par kaffekopper og nogle glas afslører, at det stadig er en arbejdsplads.

I værelse 14 på Københavns Rådhus har Lars Aslan Rasmussen (S) siden 2005 kæmpet sine mange politiske kampe for en ny Metro til København, fixerum til narkomaner og bedre rettigheder for bøsser og lesbiske.

Men om lidt er det slut. Ikke fordi Lars Aslan Rasmussen trækker sig fra de politiske debatter, ikke fordi han vender tilbage til jobbet som speciallærer, men fordi han overtager Helle Thorning Schmidts plads i Folketinget.

Og det er en politiker med stærke holdninger og en anderledes tone, der træder ind i salen. I hvert fald ifølge ham selv.

- Man skal kunne mærke og høre, hvor jeg kommer fra. Jeg kommer fra Nørrebro, og det kan man godt høre, siger han.

3 DETALJER FRA LARS ASLAN RASMUSSENS LIV
  • Sad på shawarmabar, da han læste sig til, at han nu var kommet i Folketinget.
  • Gik først med kasket, fordi håret blev tyndere. Nu er den blevet et slags symbol.
  • Befinder sig på grund af sine udtalelser aldrig alene visse steder i København.

En shawarma og et nyt job

Da Helle Thorning Schmidt i sidste uge meldte ud, at hun skifter dansk politik ud med kampen for børns rettigheder i organisationen Save The Children, kom det som en overraskelse for mange, også for manden, der overtager stolen i Folketinget.

- Jeg vidste jo godt, at jeg var den næste i rækken til at komme i Folketinget for Socialdemokraterne, men da hun ikke fik den internationale post i FN, tænkte jeg, at det så nok ikke blev i denne omgang.

Men det gjorde det. Torsdag den 13. januar 2016 blev dagen.

På samme tid som samtlige medier havde travlt på tasterne og med at finde den gule breaking-farve frem, sad Lars Aslan Rasmussen med en gammel studiekammerat på Nørrebro.

- Vi sad lige så stille og fik en shawarma på Nørrebrogade. Vi havde ikke set hinanden længe, så vi havde jo en del af snakke om. Et øjeblik kiggede jeg på telefonen, og der stod det. Og så vidste jeg godt, hvad resten af aftenen ville gå med, fortæller Lars Aslan Rasmussen.

Lars Aslan Rasmussen, overtager senest den 1. april Helle Thorning Schmidts plads i Folketinget

Minutter efter havde Lars Aslan Rasmussen de første medier i røret, og resten af aften gik med interviews.

- Det er jo nogle store sko at fylde ud, så det er klart, at der er stor interesse for, hvem der skal følge efter en tidligere statsminister, siger han.

Men det er ikke Lars Aslan Rasmussens plan at føre Helle Thorning Schmidts politik videre.

- Jeg har enorm stor respekt for Helle, og det hun har nået som politiker. Men nu er det mig, der skal i Folketinget. Det er ikke hendes politik, jeg skal føre videre. Det er klart, vi har nogle fælles interesser som for eksempel ligestilling, og det er noget, jeg fortsat vil kæmpe for.

En mand med mange kasketter

Han har den altid på. I dag er den sort. Sixpencen. Først var hatten blot en måde at holde varmen på og skjule det tabte hår;

- Det skulle der jo gøres noget ved, og så synes jeg, at en kasket så pæn ud, siger Lars Aslan Rasmussen.

Nu har han så mange kasketter, at han ikke har tal på det.

- Den er blevet en del af mig. Den er jo en meget god måde at blive husket på. Selvfølgelig vil jeg helst blive husket på mine politiske holdninger, men hatten hjælper nok også, siger han.

Lars Aslan Rasmussen er fortaler for at legalisere hash. Hør her hvorfor.

Men han er ikke blot en mand med mange fysiske kasketter. De politiske af slagsen hober sig også op.

Siden Lars Aslan Rasmussen blev valgt ind i Københavns borgerrepræsentation i 2005, har han blandt andet kæmpet for en ny Metro, integration, fixerum til stofmisbrugere og for at forbedre miljøet i storbyen.

En sag kan godt fylde alle døgnets timer.

- Ja, det er rigtigt, at der sagtens kan ligge en mail til en politiker eller en avis kl. 3 om natten. Jeg arbejder på skæve tidspunkter, og når jeg først har en holdning, så skal den også ud.

”Man kan vel godt sige, at provinsen har taget klynkerollen”

Lars Aslan Rasmussen er vokset op på Nørrebro. København er i blodet og har været den politiske kampplads de sidste 10 år. Nu gælder det så landspolitik, men det er stadig København, der skal kæmpes for.

Ifølge Lars Aslan Rasmussen er København blevet glemt i det store politiske billede, hvor provinsen har trukket overskrifterne.

- Særligt i det seneste med udflytningen af de statslige arbejdspladser. Selvfølgelig skal vi skabe vækst, og jeg ved godt, at det går godt i København, men København løfter også et kæmpe ansvar, og det har man glemt.

- Vi har også problemer. Tag bare de mange hjemløse og de mange psykisk syge, siger Lars Aslan Rasmussen.

Førsteprioriteten bliver derfor at få København tilbage på det politiske landkort, når han sætter sig i stolen i Folketinget.

- Fortællingen om København har været forkert. De politikere, der er valgt eller kæmper for København, har været for dårlige til at stå sammen. Det vil jeg gerne gøre noget ved.

Og så skal debatten om provinsen have en ny lyd.

- Det går jo meget godt i provinsen generelt. Der er mange, der har gode levevilkår. Man kan vel godt sige, at de har taget klynkerollen og flere gange taler sig selv ned. Jeg synes, man skal prøve at tale sig selv op. Det vil jeg også gøre med København.

”Der er steder, jeg ikke går alene”

Lars Aslan Rasmussen er opvokset med en kurdisk far og en dansk mor. Derfor har integration også været et af hans vigtigste politiske emner. Og der er ikke blevet lagt fingre imellem, når han har ytret sine holdninger omkring flygtninge eller om organisationer som for eksempel Hizb ut-Tahrir.

Blandt andet skrev han i juni 2014, at Hizb ut-Tahrir ”godt kunne tage og pakke kufferten”.

Lars Aslan Rasmussen i Debatten med Clement Kjærsgaard og Pia Olsen Dyhr (SF)


- Jeg har nogle meget klare holdninger. Jeg synes, det er vigtigt, at man kan mærke, at man mener det. Det gjorde mit forbillede Ritt Bjerregaard. Man har altid kunne mene, hvad man synes om hende, men hun var klar i spyttet. Det vil jeg også være.

De mange markante holdninger har dog også haft sine konsekvenser for Lars Aslan Rasmussen.

- Det er klart, at de trusler og beskeder, jeg får, når jeg siger sådan nogle ting, påvirker mig. Man skulle være en maskine, hvis ikke det påvirker en. Der er da også områder i København, hvor jeg ikke kommer. I hvert fald ikke alene. Men det er et offer, jeg er villig til at tage.

Hvornår Lars Aslan kan tage de politiske kampe op i Folketinget, vides endnu ikke. Men senest 1. april tiltræder Helle Thorning Schmidt i sit nye job.

Indtil da hedder arbejdspladsen stadig værelse 14 på Københavns Rådhus for Lars Aslan Rasmussen.

  • Blå bog: Lars Aslan Rasmussen
  • Født 1978, 37 år gammel
  • Uddannet speciallærer
  • Søn af en kurdisk far og dansk mor
  • Politisk ordfører, borgerepræsentationen (S)
  • Valgt til Københavns borgerrepræsentation i Nørrebrokredsen
  • Nyt medlem af Folketinget senest 1. april 2016 som afløser for Helle Thorning Schmidt

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.