Tips, tricks og færdselsregler: København sender folder på gaden til usikre cykelturister

Københavns Kommune har igen i år udgivet en folder med cykelregler til turisterne.

Stadig flere turister ønsker at cykle på de københavnske cykelstier, når de holder ferie i København. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Sommeren er højsæson for turister på de københavnske cykelstier.

Det er dog ikke alle, der kan færdselsreglerne lige godt.

Derfor har Københavns Kommune sendt flere foldere på gaden med tips, tricks og cykelregler, som alle udlejningssteder, hoteller og andre, der udlejer cykler, kan give til turister.

Det har kommunen gjort et par gange de seneste år, men de ser stadig et behov for at gøre det, forklarer Karsten Bierring Nielsen, der er vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

- At cykle i København, bliver en ting, som flere og flere turister gerne vil opleve, siger han.

Folderen er desuden blevet opdateret, så den lægger mere vægt på, at man helst skal køre med hjelm, og at man skal være opmærksom på el-løbehjul på cykelstierne.

Informationsfolder er ikke nok

Ifølge Cyklistforbundet er en folder en god idé. Men den løser ikke helt udfordringerne med turister, der er usikre i trafikken, understreger Erik Hjulmand, formand for Cyklistforbundet i København.

- Folk fra lande uden en cykelkultur opfører sig ikke nødvendigvis så hensigtsmæssigt og hensynsfuldt over for de øvrige trafikanter, som de burde gøre, siger Erik Hjulmand og fortsætter:

- Det er et plus for København, at folderen med cykelregler bliver distribueret, men at tro, at alle bliver dækket ind, er nok lidt optimistisk, siger han.

Folderen er et tilbud fra Københavns Kommune, som generelt bliver taget godt imod. Men man kunne godt ønske sig endnu flere initiativer i den retning, siger vicedirektør Karsten Bierring Nielsen.

- Det her er vores bud, men hvis andre har et bud på, hvordan man kan oplyse turisterne om færdselsreglerne, så hilser vi det velkommen, siger han.

Animationsfilm fortæller færdselsreglerne

Hos et cykeludlejningsfirma i Nyhavn har man taget sagen i egen hånd, og animeret en film med cykelreglerne.

Yael Bassan, der ejer Copenhagen Bicycles, synes nemlig ikke, at folderen med cykelregler fra kommunen er helt nok.

- Jeg vil hellere sikre mig, at folk kender reglerne, end at de får stukket en folder i hånden, som jeg ikke ved, om de kigger på, siger hun.

Københavns Kommunes folder står på disken i Yael Bassans cykeludlejning. Alligevel insisterer hun på at gennemgå færdselsreglerne på skærmen.

- Det betyder, at turisterne føler sig mere sikre og derfor også får en bedre cykeltur uden at forstyrre den øvrige tohjulede trafik.

De seneste tal om cykelturisme i Danmark er fra 2017. Her brugte 2,9 millioner turister cyklen som en ferieaktivitet i Danmark.