Tøvejr over hele landet: Sådan sikrer du dig bedst mod vandskader

Hold øje med vandet i vandhanerne og flyt de ting, der ikke må blive beskadiget af vand.

Frosten får vandet til at fryse til is og udvide sig. Det kan give huller i vandrørerne (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Selvom der er mange, som har set frem til varmere vejr, så er det ikke en rar nyhed for alle.

For når den varme luft bevæger sig ind over landet, så kan det betyde tøbrudsskader, når sne og is smelter i løbet af de næste dage.

Derfor forventer flere forsikringsselvskaber, at de vil få mange flere opkald den kommende tid.

Det store udsving i temperaturerne på begge sider af frysepunkter gør, at vores vandrør er sårbare over for lækager.

Når plusgraderne melder sig efter en periode med frostgrader, så er det, at smeltevandet begynder at løbe ud fra huller, som frosten har skabt.

Derfor er det også vigtigt, at man med det samme tjekker, om der kan være mistanke om lækager, fortæller Kim Iversen, der er skadeservicechef i Falck Hvidovre.

- Hvis man har tændt for vandet i sit hjem og oplevet, at der ikke kommer vand ud, så kan det være, at vandet har været frosset. Så udvider det sig, og så er det fare for sprængninger i vandrøret. Hvis man har mistanke om det, så skal man have fat i os eller en VVS'er, siger Kim Iversen.

Også hos Gjensidige Forsikring råder de folk til at holde øje med eventuelle skader. Især fritids- og sommerhusejere er udsatte, fortæller fortæller Lene Rasmussen, der er skadeschef. Her det vigtigt, at man er opmærksom på, at sommerhuset ikke har været fuldstændig frossent.

- I sommerhuse kan der være en udfordring, hvis huset ikke har været tilstrækkeligt opvarmet, for så går forsikringen ikke ind og dækker siger hun.

Hvordan er du dækket ved tøbrud?

  • Forsikringen dækker skader efter "voldsomt tøbrud". Det er derfor op til det enkelte forsikringsselskab at afgøre, om der er tale om en dækningsberettiget skade.

  • De fleste selskaber forudsætter, at temperaturen er steget meget over en kort periode, men også andre forhold har betydning som fx mængden af sne, mængden af nedbør, vindforhold, og om smeltevandet har normalt afløb i et normalt dimensioneret kloaksystem.Forsikringen dækker ikke:

  • Skader der sker pga. smeltevand, der siver ind gennem utætheder i bygningen

  • Skader efter grundvand, der trænger ind gennem kældervægge eller op gennem kældergulv

  • Skader efter opstigning af kloakvand, når der ikke har været voldsomt tøbrud.(Kilde: Forsikring og Pension)

Facebook
Twitter