Totalt forbud: Borgmester vil fjerne smøger fra københavnske skoler

Skoleeleverne i Københavns Kommune skal ikke længere kunne ryge i skoletiden, mener borgmester.

Ifølge Politiken har fire kommuner allerede indført røgfri skoletid. Det drejer sig om Gladsaxe, Syddjurs, Aalborg og Randers, mens Odense Kommune får det indført før sommeren 2019. (Arkivfoto). (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © Scanpix)

Det skal være slut med at tænde en smøg på vej til bageren i det store frikvarter, hvis man er skoleelev i Københavns Kommune.

Jesper Christensen (S), som er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune vil have et totalt forbud mod rygning i skoletiden.

Ifølge Politiken tyder alt på, at politikerne på Københavns Rådhus vedtager forslaget, der skal behandles politisk 15. august.

Dermed bliver det forbudt for eleverne på alle kommunens 68 folke- og specialskoler at sætte ild til en cigaret - også uden for skolens område.

Det skal sikre, at færre begynder at ryge, siger Jesper Christensen:

- Det betyder enormt meget, hvad man ser ens kammerater gøre i skoletiden, og derfor skal man ikke se ens kammerater ryge, mens de er i skole. Det er en ekstrem farlig og dyr vane, og derfor skal vi gøre hvad vi kan for at stoppe den her udvikling, som desværre går i den forkerte retning, siger han.

Forslaget er en god idé, siger Sarah Gruszow, som er formand for Danske Skoleelever:

- Hvis der er et sted, hvor vi fanger elever på tværs af forskellige grupper, så er det i skolen og det skal vi i den grad udnytte, siger hun.

Sarah Gruszow mener ikke, at forbuddet er et indgreb i elevernes personlige frihed - så længe man forventningsafstemmer ude på de enkelte skoler.

- Elever, lærere og ledelse skal inddrages, så man får opbygget forventninger om, hvordan man gør det. Ligeså snart eleverne bliver opdraget og det ikke er et forbud man får over hovedet, så tror jeg på, at det nok skal fungere rigtig godt, siger hun.

På Heibergskolen på Østerbro i København har man allerede erfaringer med rygeforbud. Det sidste halvandet år har der været et totalt rygeforbud, og her har eleverne taget positivt imod det, siger skoleleder Peter Steinnicke.

- Det er svært at håndhæve, hvis eleverne går langt væk i frikvarterne, men vi griber det an med undervisning og information. Hvis vi opdager elever, der ryger, så henstiller vi dem til at lade være, og hvis de ikke imødekommer det, så kontakter vi forældrene, siger han.

Jesper Christensen fremhæver også, at forbuddet skal håndhæves ligesom alle andre ting, eleverne ikke må, mens de er i skole.

- Jeg forestiller mig ikke et cykelkorps af lærere, der skal rundt og kontrollere, hvad man nu gør. Det er selvjustits. Lærere og voksne skal reagere på det, når de ser det.

- Det er en opgave, som man er fælles om, ligesom man er med opgaver på andre områder, siger Jesper Christensen.

Facebook
Twitter