Trafiksikkerhed: Mange cyklister forsvinder i byens vintermørke

Et sæt cykellygter er ikke nok, hvis du skal være synlig i bytrafikken, mener bilisterne.

Du tror måske, at du er sikker, hvis du har husket cykellygten. Men cykellygter er ikke nok, hvis du på en tohjulet vil ses i hovedstadstrafikken.

Sådan lyder det fra Rådet for Sikkertrafik, efter at en undersøgelse har vist, at fire ud af fem borgere i Region Hovedstaden kan have svært ved at se cyklisterne i trafikken i de mørke vintermåneder.

- På cykel kan man se alt. Der er ingen blinde vinkler eller dørstolper, men det har man i en bil, så det er meget sværere at se og overskue trafikken, end det er for en cykel, siger Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Vil man være sikker på at blive set af de mange bilister, der kan have svært ved at spotte de to-hjulede medtrafikanter, skal man selv gøre en indsats:

- At bruge en almindelig refleksvest, pangfarver på tøjet eller refleksbånd om benene gør, at bilens lygter rammer dig langt fremme og lyser refleksen op, og så bliver du set på stor afstand, hvilket er en kæmpe fordel her i mørket, siger Pernille Ehlers.

Børn er mere trafiksikre end voksne

Mens det ifølge de adspurgte bilister i undersøgelsen generelt halter med synligheden blandt cyklister i den mørke bytrafik, så er der også lyspunkter; børn er nemlig meget bedre rustet til trafiksikkerhed.

- Forældrene er gode til at købe overtøj med reflekser, så egentlig er det en integreret del af børnenes påklædning, og mange skoletasker har også reflekser på, fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden,

De ekstra reflekser på børnene gør dem mere synlige i trafikken, men når børnene bliver teenagere, smider de de selvlysende mærker ligesom far og mor, men det kan forældrene gøre noget ved, mener Henriette Madsen:

- Det er vigtigt, at de ud over at huske at give børnene reflekser på også husker sig selv. De er også ambassadører og rollemodeller for deres børn, siger hun.

Mange bilister har svært ved at se cyklisterne ordentligt - selvom de har cykellygter på.Hvordan oplever du trafikken her i vintermørket?

Opslået af DR Nyheder på 22. januar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.