Trods dødsfald er der ingen forbud mod at bade i kalkgrav

Forbud hjælper ikke mod badning i farlig kalkgrav, mener hverken politi eller borgmester i Solrød Kommune.

I Solrød kommune finder du Karlstrup Kalkgrav, som har Sjællands klareste sø. Men den er også farlig, sidst i juli endte en badetur med et dødsfald. (Foto: Anders Tvevad © Scanpix)

Sommervarmen har fået badeglade folk til at benytte enhver lejlighed og hver en pyt vand til en kølig dukkert.

Og i Solrød Kommune har Karlstrup kalkgrav lokket folk fra hele Kommunen i gravens vand, selvom Naturstyrelsen fraråder badning.

Sidst i juli måned endte en badetur i kalkgraven med et dødsfald, og det får de konservative i Solrød til at foreslå et forbud. Men der er forvirring om, hvem der har ansvaret for at fremsætte forbuddet.

- Vi kan ikke bare blive ved med at vende ryggen til. Det er Solrød Kommune, der skal anvise og håndhæve et badeforbud, så det skal vi se på, siger Hans Odder, der er konservativt byrådsmedlem i Solrød Kommune, til P4 København.

Borgmester og politi: Forbud hjælper ikke

Solrøds borgmester Niels Hörup, mener dog ikke, at Solrød alene kan udstede et forbud efter lovgivningen. Og han er bekymret for, at et forbud alligevel ikke vil hjælpe.

- Vi har lavet en række en række initiativer, blandt andet et parkeringensforbud. Og der har vi oplevet, at selv med et forbud og politiets indsats, så gør det ikke noget ved problemstillingen, siger Søren Hörup, til P4 København.

Han bliver bakket op af Midt- og Vestsjællands Politi, der har henvendt sig til kommunen, for at få diskuteret emnet.

- Man skal virkelig passe på, at man ikke får lavet regler for alt. Jeg tror på oplysning og advarsel, siger Steen Skovgaard, chefpolitiinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi.

Kalkgraven skjuler ubehagelige overraskelser

Kalkgraven er dyb og har ikke den samme naturlige cirkulation som i havet. Det øverste lag vand i kalkgraven er lunket, men lige under er der en skarp afgrænsning. Her er vandet iskoldt, forklarer Rådet for større Badesikkerhed.

- Det kan betyde, at man kan får krampe og bliver overrasket over, at vandet er så koldt. Man kan begynde at hyperventilere, hvilket kan medføre en ulykke, siger Sven Hedegaard, der er formand for Rådet for større Badesikkerhed, til P4 København.

Facebook
Twitter