Trods fyring og efterforskning: Havregården-forstander afgør tvangsfjernelser af børn i kommune

Kostskoleforstander er også byrådsmedlem og formand for særligt børneudvalg. Seks byrødder kræver hans afgang.

Havregården Kostskole er nu lukket. Skolens bygninger ligger i Gilleleje i Nordsjælland. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Den nu fyrede forstander på Havregården Kostskole i Nordsjælland, Morten Ulrik Jørgensen, er formand for et særligt udvalg, der afgør tvangsfjernelsessager i Gribskov Kommune, hvor han sidder i byrådet som løsgænger.

Og det selvom han bliver efterforsket af politiet for magtanvendelser overfor børn på Havregården Kostskole.

DR har siden efteråret kunnet afsløre rystende forhold på den nu lukkede kostskole. Her har flere tidligere elever og ansatte fortalt, at der i årevis har været problemer med mobning, vold, seksuelle overgreb og selvmordsforsøg blandt børnene.

Men nu opfordrer seks byrådsmedlemmer fra Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative samt en løsgænger til, at han trækker sig fra posten og udvalget.

Birgit Roswall er en af de seks. Hun er gruppeformand for Venstre og har også plads i det særlige udvalg.

Hun mener, at det sender et forkert signal, når Morten Ulrik Jørgensen skal behandle anbringelsessager, mens politiefterforskningen pågår, og DR kan fortælle voldsomme historier om Havregården.

- Forældrene skal være trygge i, at deres børn kommer på en institution, hvor de ikke risikerer overgreb, hvis de ellers bliver tvangsfjernet, siger Birgit Roswall.

Det samme mener Trine Egetved, der er konservativ medlem af byrådet og borgmesterkandidat.

- Det er af hensyn til borgerne. Der må ikke herske nogen som helst tvivl om dømmekraften hos den person, der skal vurdere en tvangsfjernelse, siger Trine Egetved, der sammen med flere af byrådskollegerne har sendt en mail til Morten Ulrik Jørgensen, hvor de opfordrer ham til at stoppe eller søge orlov, indtil politisagen er afsluttet.

Men uanset hvor mange i byrådet, der ønsker, at Morten Ulrik Jørgensen forlader udvalget, så kan de ikke tvinge ham ud.

Det kan kun en fængselsdom, så han mister sin valgbarhed, eller hvis han selv beder byrådet om fritagelse, og får det godkendt, vurderer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det er kun gode argumenter, overbevisning og pres, der kan bruges. Men hvis folk er stålsatte, så kan ingen tvinge dem til at trække sig fra poster i kommunalpolitik. Og vi ser altså mange stå fast både i lands- og kommunalpolitik, siger Roger Buch.

DR ville gerne spørge borgmester i Gribskov Kommune, Anders Gerner Frost fra Nyt Gribskov, hvad han mener om sagen og, om han også mener, at Morten Ulrik Jørgensen bør droppe udvalget.

Han henviser dog til partiets gruppeformand Pernille Søndergaard for en kommentar til sagen om forstanderen, der indtil efteråret, hvor afsløringerne om Havregården begyndte at rulle, var medlem af Nyt Gribskov.

- Det er ikke et udvalg, hvor det er op til os som parti eller byrådskolleger at afgøre, om Morten kan fortsætte på sin post. Det er op til Morten selv. Sådan er lovgivningen. Jeg vil dog sige som gruppeformand, at hvis han havde været medlem af Nyt Gribskov, så skulle vi have en alvorlig snak om hans hverv i netop dette udvalg, siger hun.

Hvor meget handler det om, at han indtil for nylig var medlem af jeres parti?

- Jeg har altid lært, at man aldrig skal tale om andre mennesker men kun om sig selv. Det gør vi i Nyt Gribskov. Vi udtaler os ikke om nogen andre, kun om os selv. Og vi er altid på egen banehalvdel, siger Pernille Søndergaard.

Kostskolens tidligere forstander Morten Ulrik Jørgensen er ikke vendt tilbage på DRs henvendelser for at få et interview om den nye kritik, der bliver rejst.

I forbindelse med, at kostskolen lukkede i efteråret udtalte forstanderen til DR, at han er uenig i meget af kritikken mod kostskolen. Blandt andet mener han ikke, at det er rigtigt, at ledelsen ikke tog medarbejdernes mange advarsler alvorligt.

Han erkender dog, at kostskolen har optaget børn, der viste sig at ligge uden for den målgruppe som kostskolen var godkendt til at have, men at skolen, ifølge ham, først opdagede de efter at børnene var startet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk