Trods kommunale klimaambitioner: Byrødder flyver til topmøde i Aalborg

I 26 ud af 32 kommuner i hovedstadsområdet flyver byrådspolitikerne til KL’s topmøde i Aalborg i næste uge.

Alle 18 deltagere fra Frederiksberg Kommune har booket flybilletter, selvom kommunen har fokus på klimaet ved at kompensere for den CO2, som flyrejser udleder, med 50.000 om året de næste tre år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

På trods af grønne visioner og ambitioner om at passe bedre på klimaet, så har langt de fleste politikere fra hovedstadsområdets byråd planer om at flyve frem og tilbage til Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg, som afholdes 21.-22. marts.

Det viser en rundringning, som P4 København har lavet blandt 32 kommuner i hovedstadsområdet, hvoraf størstedelen af deltagerne i 26 kommuner sætter sig i flysædet.

I Fredensborg Kommune skal 11 deltage i topmødet, og her har alle deltagere på nær én, valgt at flyve frem og tilbage. Flybilletterne er booket, selvom borgmesteren Thomas Lykke Pedersen (S) for et par uger siden udtalte:

- Når vi flyver, så udleder vi rigtig meget CO2, og det er vigtigt for os at arbejde bæredygtigt i Fredensborg, så derfor diskuterer vi nu, at vi også skal være bæredygtige, når vi rejser.

Borgmesteren i Fredensborg, Thomas Lykke Pedersen (S), har ikke ønsket at stille op til interview.

I flyet mod Aalborg kan byrådspolitikerne fra Fredensborg møde deltagere fra blandt andet Frederiksberg Kommune. Alle 18 deltagere fra Frederiksberg har booket flybilletter, selvom kommunen har fokus på klimaet ved at kompensere for den CO2, som flyrejser udleder, med 50.000 kr. om året de næste tre år.

Klimakompensationen er blevet besluttet i kommunens by- og miljøudvalg, hvor 1. viceborgmester Jan E. Jørgensen (V) er formand. Han påpeger, at Aalborg er langt væk fra København og derfor flyver han:

- Kommunalpolitik er noget, som vi laver i vores fritid. At forestille sig, at folk skulle tage afsted aftenen før og være en nat væk på hotel, det synes vi, er store veksler at trække på folk, når man har muligheden for at flyve og spare en masse tid, siger Jan E. Jørgensen.

Concito: Ikke den optimale løsning

Hos Danmarks Grønne Tænketank, Concito, håber seniorkonsulent Henrik Gudmundsson, at kommunerne har tænkt grundigt sig om, før de bookede flybilletterne.

- Jeg håber, at det er noget, som de har gjort efter nøje overvejelser, hvor de har sagt, at indsatsen ved at tage et alternativ til fly, ikke står mål med det, vi kan opnå, siger Henrik Gudmundsson.

Han mener, at klimakompensation i forbindelse med flyrejser kan være en god idé.

- Det er ikke den optimale løsning, men det er væsentligt bedre at gøre dét, hvis man flyver, end ikke at klimakompensere, siger Henrik Gudmundsson og fortsætter:

- Jeg håber, at de generelt følger en mere klimavenlig kurs i tråd med det, som de har meldt ud, og at det her måske er en slags undtagelse.

Gribskov har valgt samkørsel

I modsætning til mange deltagere fra hovedstadsområdet, så har deltagerne i Gribskov Kommune valgt en anden transportform end fly. Kommunaldirektøren flyver til og fra topmødet, men de resterende ti deltagere har valgt at køre sammen i bil, forklarer borgmester Anders Gerner Frost fra Nyt Gribskov.

- Det her med at tænke miljøvenligt, også når vi transporterer os, det skal vi selvfølgelig have med. Derfor ønsker vi, at man som udgangspunkt har samkørsel, når vi skal steder hen, siger han.

Men selvom kommunen har klimaet med i overvejelserne, så vil Anders Gerner Frost ikke have faste regler på området.

- Selvfølgelig kan det give mening for en medarbejder eller byrådspolitiker at flyve til for eksempel Aalborg. Men vi har en holdning til, at der hvor det giver mening, der skal vi selvfølgelig gøre det, der er bedst for miljøet, siger Anders Gerner Frost.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter