Turisterne vender tilbage til hovedstaden: 'Det eksploderer lige nu'

Efter to magre år plaget af corona lysner det for den københavnske turistbranche.

Der forventes igen køer til turistattraktionerne i København. Her i Nyhavn ved kanalrundfarten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

I Nyhavn i København har turistguide Charlotte Thalmay fået travlt:

- Jeg kan tydeligt mærke, at det eksploderer lige nu, siger hun og guider en gruppe amerikanske turister ned langs Nyhavns kanal.

Hun glæder sig over, antallet af turister ser ud til at stige i den kommende tid efter to år med coronarestriktioner.

- De kommer, de tager chancen, og de skal bare ud at opleve noget nu, siger hun.

Flokken af amerikanske turister er og bliver langt fra de eneste.

Op mod påske forventer både hoteller, restauranter og attraktioner rundt omkring i hovedstaden en stor tilgang af turister. Større end samme periode de sidste to år, fortæller flere af dem til DR.

Ser man alene på hotellernes bookinger i marts måned, er det allerede gået fremad.

I marts i år var lidt over 50 procent af de københavnske hotelværelser booket. Sidste år var tallet 10 procent i samme periode, viser tal fra Dansk Erhverv.

Derfor er der også store forventninger til den kommende påske.

- I år vurderer vi, at danskerne vil blive hjemme, og så kan vi se i tallene, at vi kommer til at byde velkommen til rigtig mange turister fra Tyskland og fra de øvrige nordiske lande, siger Lars Ramme Nielsen, der er markedschef i Dansk Erhverv.

De to største hotelkæder i hovedstaden, Scandic og Arp-Hansen, melder også om den bedste påske målt på antallet af bookinger, siden coronaperioden startede.

- Det er dejligt at mærke, at der er en efterspørgsel. Det er ikke sammenligneligt med året før corona i 2019, men det er en fornuftig efterspørgsel, siger Birthe Becker, koncerndirektør i Arp-Hansen.

Hotelkæden har over 5000 værelser i København og driver blandt andet Imperial Hotel, Tivoli Hotel og Wake Up Copenhagen Hotels.

- Det er primært turister fra vores nabolande, altså Sverige, Norge og Tyskland, og der er et ophobet rejsebehov, som vi kan indfri her, siger Birthe Becker.

To ud af tre gæster er fra udlandet

I branchen, der har lidt et milliardtab under corona, er det afgørende, at især de udenlandske turister vender tilbage, lyder det fra Dansk Erhverv.

- I normale tider, hvor der ikke er corona og krig i Ukraine, så er to ud af tre gæster i København udenlandske. Så det, at vi ser de udenlandske turister vende tilbage, er meget vigtigt for branchen, siger Lars Ramme Nielsen.

Turistguide Charlotte Thalmay kan også fornemme en rejselyst blandt de udenlandske turister.

- Man kan godt mærke, at der ikke er sket noget på den front i lang tid, og nu skal de ud og have noget for pengene, siger hun.

Også attraktioner som Zoologisk Have, Den Blå Planet og Stromma, som står for kanalrundfart og sightseeing-busser, forventer flere turistbesøg.