Udledning af drivhusgasser stiger for første gang i ni år

Danmark udledte i 2016 flere drivhusgasser end året før. Det er første gang, at det er sket siden 2006.

Det er blandt andet virksomhederne, der er skyld i stigningen i udledning af drivhusgasser. Arkivfoto (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Der har i mange år været fokus på klima og udledning af drivhusgasser som for eksempel CO2.

Men alligevel er der i 2016 sket en stigning i Danmarks udledning af drivhusgasser.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke siden 2006 har man kunnet aflæse en stigning i udledningen.

Den region, der klarer det bedst, er Region Hovedstaden, mens Region Nordjylland udleder mest, når man måler per indbygger.

Selvom stigningen er opmærksomhedsvækkende, så er det ikke noget, man hos virksomhedernes talerør Dansk Industri råber vagt i gevær over.

Men man er opmærksom på udviklingen.

- Det bekymrer os ikke, men det understreger, at vi stadig skal have fokus på at energieffektivisere, siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

Det er blandt andet virksomhederne, der er skyld i stigningen. For den højere udledning af drivhusgasser hænger også sammen med en stigning på 1,7 procent i vores bruttonationalprodukt. Her understreger Troels Ranis, at det altid vil være en afvejning for virksomhederne af, hvor meget man skal kigge mod miljøet, når man vækster.

Skal først være bekymret næste gang

Men selvom, det er første gang i mange år, der er sket en stigning, så skal man ikke være bekymret.

I hvert fald ikke endnu, fortæller professor i atmosfærekemi på Københavns Universitet Ole John Nielsen.

- Der er en lille stigning, og det er altid kedeligt. Men den lille stigning kan være tilfældig, siger Ole John Nielsen og fortsætter:

- Vi er nødt til at være tålmodige og vente på 2017, for hvis den stiger igen, så er der noget, vi skal til at kigge på, siger han.

Den øgede udledning af drivhusgasser er ifølge Danmarks Statistik blandt andet sket på grund af en kold vinter, som medførte, at virksomhederne skulle bruge energi på varme.

Facebook
Twitter